Мар’яна МАМОНОВА
Волинь

Звільнену з полону військового-медика Мар’яну Мамонову виписали з пологового і подарували їй квартиру у Луцьку

2 жовтня 2022, 12:55
0
1
Сподобалось?
1

Звільнену із полону 30-річну капітана медичної служби Мар’яна Мамонова з Млинівщини вчора із новонародженою донечкою Анною із Волинського обласного перинатального центру виписали додому. Батькам та малечі принесли багато подарунків. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» придбав для них двохкімнатну квартиру у Луцьку.

Про вагітність дізналася у полоні

Батьки, Оксана і Володимир Черепушки, розповіли, що донька мріяла бути лікарем. Вибрала спеціальність військового медика. З 2018-го року вона працювала у медичній службі 36-ї бригади морської піхоти. У Маріуполі зустріла кохання – Василя Мамонова. 17 вересня минулого року молоді побралися. А 24-го лютого почалася велика війна. Мар’яна залишалася з частиною у заблокованому місті, допомагала військовим, цивільним. А Василь зумів вибратися. У підвалі заводу імені Ілліча молода жінка відчула, що чекає дитину. Ця радісна новина була однією з останніх, про що вона розповіла чоловікові і батькам. Рідні дізналися, що їхня Мар’яна в полоні у кадирівців із відео, яке вони виклали у мережу. Декілька місяців з надією чекали, що жінку звільнять, адже тримати у полоні вагітну – суперечить всім міжнародним законам! А найбільше добивала невідомість. Лише коли почали обмінювати перших жінок-полонених, вони дізналися, що Мар’яна жива і почуває себе відносно добре. Але це мало тішило. Адже жінка знаходилась у сумнозвісній Оленівці.

– Куди ми тільки не зверталися: в Червоний Хрест, на «гарячі лінії»,  до Зеленського! Всі кажуть – чекайте. А чого чекати? Поки вона народить у тюрмі? Донька ж не злочинниця, а медик! – з болем говорила ще місяць тому мама Оксана Черепушко. – Хочемо, щоб свою першу дитинку вона народила в нормальних умовах, а ми були поруч.

Пані Оксана дуже вдячна всім людям, які підтримували родину у тяжкий для них час і боролися за звільнення Мар’яни.

Ладна була розцілувати вивіску «Вас вітає Україна!»

Радісна новина прилетіла у хату Черепушків на Пречисту.

– Ще вночі дочка телефонувала, але я не почула дзвінка. Вже вранці вперше за стільки часу з нею говорили, – з хвилюванням розповіла пані Оксана. – Найперше, що сказала Мар’яна, коли перетнула кордон і побачила «Вас вітає Україна!», ладна була розцілувати ту вивіску. Бо настільки сильно любить свою країну і настільки дорога їй українська земля. Каже: «Мамо, це такі емоції, що їх неможливо описати».

По дорозі у лікарню Чернігова Мар’яна Мамонова розповіла, що почуває себе добре. Останній місяць лежала на збереженні у донецькій лікарні.

– Медичний персонал був уважний, до мене дуже гарно ставилися, і харчування було відповідне, – сказала уже колишня військовополонена. – Ніхто мене не ображав, не принижував. І розмовляла я там українською мовою… У лікарні суперечок стосовно мови не було. До мене відносились суто як до вагітної жінки.

Лише декілька днів вагітна Мар’яна купалася в турботі і любові рідних, їла мамині картопляні пиріжки і пампушки з вишнями. На четвертий день звільнення з полону сама стала мамою. Народжувати Мар’яну рідні привезли до Луцька, у Волинський перинатальний центр. Вночі 25 вересня захисниця Маріуполя народила здорову дівчинку, вагою 3250 грамів і 56 сантиметрів. Вона народилася вільною! Назвали нову українку Анною. Вітаємо щасливих батьків і всю родину

«Я хвилююся, можу розплакатися. Хочу подякувати Анастасії Чорненькій, яка допомогла зберегти дитину в полоні... Дякую всім жінкам Оленівки, які допомагали хто цукеркою, хто підтримкою. У нас дуже дружна велика держава, яка співчуває кожному горю. Дякую Президенту та його команді, але на цьому зупинятися не потрібно, бо кожен син і дочка чекають на повернення додому. Дякую лікарям і персоналу Волинського перинатального центру за підтримку і професіоналізм. Усі ми єдина і нероздільна країна, тому мир і перемога – за нами», – сказала Мамонова під час урочистої виписки.

Наталка СЛЮСАР 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися