Як лучани заплатять за модернізацію котельні з офшору, яку самі ж і орендують
Волинь

Як лучани заплатять за модернізацію котельні з офшору, яку самі ж і орендують

30 вересня 2022, 16:09
0
0
Сподобалось?
0

Депутатська більшість у Луцькій міській раді протягнула  спочатку через комісію, а потім через сесію рішення про збільшення вартості оренди комунальним «Луцьктеплом» котельні на вулиці Карбишева у приватної фірми удвічі – з 1,088 млн грн до 2,2 млн грн на місяць.

Єдина, хто відкрито протистояла цьому рішенню – депутат міської ради Валентина Малютіна. Вона називала речі своїми іменами під час засідання комісії, зазначаючи, що місто мало б залучити інвестиції і збудувати іншу котельню, щоб надалі позбутися шантажу приватників. Вона ж єдина проголосувала проти цього рішення й на сесії.

Також утрималися від голосування члени фракції «Свідомі».

Отож Луцька міська рада погодила додаткову угоду між ДКП «Луцьктепло» і ТОВ «Тепло-Енерго-Центр», згідно з якою орендна плата зросте удвічі – до 26 млн гривень на рік. Причиною нібито є підвищення вартості майна підприємства, а згідно із договором, вартість оренди прив’язана до вартості майна, яке за цей час зросло. Однак уже під час сесії усі погодилися, що вартість майна не зростала. Натомість Луцький міський голова Ігор Поліщук проговорився, що власники котельні задумали її модернізацію. Отож виходить, що інвестиції вирішили пошукати у кишенях лучан. Щоб потім продовжити здавати їм котельню у користування утричі дорожче. За такою логікою, після модернізації, орендна плата знову може зрости, адже після заміни котлів на більш сучасні вартість майна справді зросте.

Як пише ГІТ, котельня на вулиці Карбишева, 2 забезпечує теплом близько 45% міста.

«Її «прихватизував» у 2004 році бізнесмен Олександр Кропива. За каденції міського голови Богдана Шиби Луцьк судився з Кропивою за повернення котельні у власність міста, проте довести справу до кінця не вдалося. Із перемогою на виборах міського голови у 2010 році Миколи Романюка Кропива продав котельню фірмі з орбіти Степана Івахіва та нині покійного Ігоря Єремеєва.

Тоді тодішній голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, підконтрольні йому депутати Луцької міської ради з партії УКРОП, зокрема, Ігор Поліщук, постійно говорили про штучний борг у 23 мільйони гривень, створений ДКП «Луцьктепло» перед фірмою «Тепелен» з орбіти Степана Івахіва.

Та вже у 2018 році Луцькрада, в якій більшість після серті Миколи Романюка внаслідок перевороту перейшла до підконтрольного Палиці УКРОПу, погодилася з виплатою боргу «Тепелену».

А після входження Степана Івахіва у партію Ігоря Палиці «За майбутнє» у 2020 році з’ясувалося, що котельня на Карбишева уже належить ТОВ «Тепло-Енерго-Центр», – йдеться у тексті Святослава Лесюка.

Засновником компанії є офшор з Британських Віргінських Островів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися