Вікторія МАЙБОРОДА
Волинь

Хто отримає субсидію, а кому держава її не дасть

9 жовтня 2022, 12:43
0
1
Сподобалось?
1

Наближення холодної пори змушує людей запасатися теплими речами та оформляти субсидії. В уряді запевняють, що грошей вистачить. Актуальні питання щодо цих виплати ми поставили директору департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторії Майбороді. 

– Кому потрібно звернутися до органів соцзабезу по допомогу особисто?

– Громадянам, які отримували субсидію в опалювальному сезоні 2021–2022 років, перерахунок здійснено автоматично. Подати нову заяву і декларацію потрібно тим домогосподарствам, у складі яких є внутрішньо переміщені особи або ж у помешканні фактично проживає менше людей, ніж зареєстровано. Це ж стосується тих, хто орендує житло чи хоче отримати субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

– Хто може залишитися без допомоги?

– Житлова субсидія не призначається, якщо:

– загальна площа житлового приміщення перевищує 130 квадратних метрів для квартир у багатоквартирному будинку та 230 квадратних метрів для індивідуальних будинків;

– будь-хто зі складу домогосподарства чи член сім’ї має у власності транспортний засіб, від випуску якого минуло менше п’яти років, або більше одного транспортного засобу, від випуску якого минуло менше 15 років;

– якщо у власності є більш ніж одне житлове приміщення (квартира чи будинок);

– якщо за рік перед зверненням по субсидію було оплачено покупку чи послуги на понад 50 тисяч. Виняток – медичні та освітні послуги;

– якщо у зареєстрованої у помешканні особи або члена сім’ї на перше число місяця, з якого призначається субсидія, на депозитному рахунку (рахунках) є понад 100 тисяч гривень;

– будь-хто зі складу домогосподарства чи член сім’ї протягом 12 місяців купував валюту, банківські метали на загальну суму понад 50 тисяч гривень.

Не призначать субсидію, якщо є заборгованість понад три місяці за оплату житлово-комунальних послуг і загальна її сума перевищує 680 гривень. А також тим, хто не платив більше трьох місяців аліменти. Не варто розраховувати на нову допомогу від держави громадянину, який не повернув надміру виплачену суму житлової субсидії за попередні періоди. 

– Чи призначать субсидію, якщо один або два члени сім’ї були за кордоном більше 60 днів у зв’язку з війною, а зараз повернулися?

– Згідно з постановою Кабміну, до 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами. А також дні перебування за кордоном протягом періоду воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення або скасування. Так що люди, які виїжджали з України і повернулися, можуть звертатися по субсидію. За умови, що вони у цей період отримували доходи в Україні.

– У зв’язку з війною багато людей втратили роботу або ж вимушено перебували у відпустках за власний рахунок. Чи нададуть їм субсидію?

– Якщо людина втратила роботу і перебуває на обліку у Центрі зайнятості, отримує виплати по безробіттю й активно шукає вакансію, її не позбавлять субсидії. Нарахують з урахуванням призначеної допомоги по безробіттю. Заробітна плата, отримувана раніше, не враховуватиметься. Інших змін щодо доходів, які людина повинна мати, аби отримати субсидію, постанова не передбачає. Тобто, якщо у людини, яка перебувала у відпустці за власний рахунок, нарахований середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, також не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому за мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (І-ІІ квартали поточного року), права на призначення субсидії вона не матиме.  Наразі це не стосується тих, кому субсидія була призначена з травня 2022 року. На опалювальний період вона буде перерахована автоматично (навіть якщо розмір субсидії в неопалювальний період дорівнював 0).

– Куди сьогодні звертатися людям із заявами про надання житлових субсидій. Кажуть, що їх тепер призначатиме Пенсійний фонд.

– Заяви для призначення пільг та субсидій громадяни можуть подавати до департаментів соціальної політики, ЦНАПів, або ж з 1 грудня 2022 року в органи Пенсійного фонду. Також їх можна надіслати поштою, через веб-сайт Мінсоцполітики або портал «Дія», а з 1 грудня 2022 року подати у Пенсійний фонд України та через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Розмовляла Наталка СЛЮСАР    


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися