Де і як у Білорусі ховаються «Шахіди», якими Росія завдала удару по Україні
Волинь

Де і як у Білорусі ховаються «Шахіди», якими Росія завдала удару по Україні

11 жовтня 2022, 17:04
0
0
Сподобалось?
0

Міністерство оборони України повідомило про запуски іранських дронів-камікадзе «Shahed-136» з території Білорусі. Водночас білоруський опір, який відслідковує пересування військової техніки територією РБ, ставив цю інформацію під сумнів. Адже не вдалося зафіксувати яким чином іранські безпілотники потрапляють сюди.

У цій ситуації спробував розібратися «Флагшток».

Для початку кілька технічних характеристик: озвучена виробником дальність польоту Shahed-136 1000 та більше кілометрів з можливістю доставки бойової частини масою 50 кілограмів. Літає безпілотник на висоті від 60 до 4000 метрів із крейсерською швидкістю близько 180 км/год. БПЛА стартує за допомогою реактивного заряду та продовжує політ на шумному двотактному двигуні китайського виробництва, потужністю 50 «коней». Його політ супроводжується «мопедним» звуком. Тому БПЛА можна почути за кілометри.

Російські ЗМІ не публікують фото та відео процесу перевезення та запуску цих дронів. Єдине доступне відео запуску – презентаційне, створене виробником дронів. На відео оператор прагне не показувати вантажне шасі, на якому розміщено пускову установку. Однак білоруси визначили вантажівку. Це китайська Howo . Кабіна вантажівки виконана в короткій версії без спальника з аеродинамічним обтічником. Шасі має колісну формулу 6х4. Пускова установка стилізована під бортовий кузов із тентом. Проте бортів на вантажній платформі немає. Вантажний відсік для пусків приводиться в пускове положення за допомогою гідравлічного упору, тому між кузовом і кабіною в цій машині більша відстань, ніж у звичайній вантажівці (як самоскид).

Такий автомобіль при пересуванні не виглядає як військовий. Однак ряд специфічних особливостей конструкції та нехарактерна для Білорусі марка можуть видати справжнє призначення такої вантажівки.
Як зазначають у «Флагштоці», першу верифіковану атаку дронами з території Білорусі було здійснено 10 жовтня. Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім зазначив , що дрони зафіксовані в районі Іванкова (ця територія межує із Брагінським та Хойникським районами Гомельської області). З огляду на те, що дотепер немає інформації про фіксацію прольоту галасливих дронів над територією Білорусі, можна зробити припущення, що запуски БПЛА здійснюються не з аеродромів, а із закритої території Поліського радіаційно-екологічного заповідника або з території малозаселеного прикордоння.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися