У Луцьку запровадять нові правила оплати за воду
Волинь

У Луцьку запровадять нові правила оплати за воду

28 жовтня 2022, 14:02
0
-1
Сподобалось?
-1

Луцька міська рада провела круглий стіл щодо нових нарахувань для споживачів за водопостачання. Уже в листопадових платіжках мешканці луцьких багатоповерхівок отримають нові розрахунки. Йдеться про ситуацію, коли споживачам з багатоквартирних будинків доведеться платити за воду не лише за показником свого лічильника, а солідарно сплачувати свою частку втрат та необлікованого використання у своїй багатоповерхівці. За словами директора КП «Луцькводоканал» Віктора Гуменюка, цього вимагає чинне законодавство. Учасники круглого столу послалися на Закони України «Про житлово-комунальні послуги» та «Комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Віктор Гуменюк навів три приклади нарахування та розрахунку за спожиту послугу з постачання в будинки води: «Є будинки з телеметрією, які повністю диспетчеризовано в частині обліку, де автоматично відбувається взяття показників загальнобудинкового та поквартирного обліку. Лічильники захищені від стороннього впливу, там відсоток небалансу дуже невеликий.

Якщо в будинку тільки загальнобудинковий лічильник і немає жодного квартирного лічильника, загальнобудинковий показник ділять на кількість усіх мешканців, які проживають в даному будинку та в залежності від того, скільки людей зареєстровано у кожній квартирі, – виставляється платіж.

Якщо ж у будинку є загальнобудинковий та усі квартирні лічильники, то нарахування відбуваються таким чином: до показників квартирного лічильника, до обсягів споживання має бути розподілений небаланс. Тобто він розподіляється пропорційно обсягу споживання на квартиру. Якщо людина спожила 10 кубів, а хтось один куб, то цей небаланс розподілиться пропорційно до споживання.

Є ще варіант, коли в багатоквартирному будинку встановлено загальнобудинковий лічильник, але не у всіх мешканців є квартирні лічильники. Тут нарахування відбувається так: люди, які мають квартирні лічильники – платять за показниками лічильника, а весь небаланс вважається спожитим тими людьми, які не користуються індивідуальними лічильниками. Відповідно небаланс розподіляється на кількість тих людей, які зареєстровані в квартирах. Зараз є ситуації, коли люди швидко встановлюють лічильники. І є моменти, коли в одній квартирі не встигли встановити засіб обліку, тоді весь небаланс, а це десь 180-200 кубів води, нараховують цій людині. І юридично це нарахування є правильним».

Вже зараз у водоканалі та його дочірньому підприємстві EVODA спеціалісти готуються до великої кількості звернень громадян щодо нових нарахувань.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися