У Луцьку батьки презентували книгу загиблого сина – Героя України
Волинь

У Луцьку батьки презентували книгу загиблого сина – Героя України

31 жовтня 2022, 10:51
0
1
Сподобалось?
1

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва у Луцьку провели презентацію книги Тараса Матвіїва «Мої думки». Автору було лише 31 рік, коли він загинув на фронті у липні 2020-го, але врятував двох воїнів зі свого підрозділу. За цей подвиг посмертно удостоєний звання Героя України.

У книзі вміщено частину короткого, але дуже яскравого життя журналіста, майданівця, волонтера, громадського активіста, офіцера Тараса Матвіїва. Він похований у містечку Жидачів Львівської області, а народився на Волині, тому часто з гордістю повторював: «Я – справжній волиняка!». На зустріч прийшли студенти і ліцеїсти обласного центру, друзі та знайомі.

Після смерті сина його мама Валентина Павлівна знайшла у ноутбуці Тараса список з 51 мрії. Серед них перша – «Перемога: Крим і Донбас». А друга мрія загиблого Героя – «Видати книгу з власними творами». Її здійснили за Тараса його батьки, щоб зберегти пам’ять про сина.

Про це розповіла пані Валентина, педагог і поетеса, яка стала упорядницею і літературним редактором видання:
– У цій книзі – весь Тарас. Це – його душа, його внутрішній світ, філософія життя. Я відкрила його зовсім по-новому, бо ми свого сина не знали так добре, аж поки не прочитали все, написане ним.
Це не вірші, а ритмопроза.

Видання готували до друку майже рік. Тираж – дві тисячі примірників.

На презентації виступив духівник сім’ї Матвіївих отець Леонід Григоренко з храму Покрови Пресвятої Богородиці Кохавинського монастиря. Він зазначив, що життєвим девізом Героя України були відвага, жертовність і відданість. Та найкраще про Тараса говорять його твори. Лише одна цитата: «Занадто багато слів у цьому світі. Так мало вчинків!». Він виконав головну заповідь любові: покласти душу свою за друзів своїх.

Співорганізатором заходу став волонтер Руслан Теліпський, який придбав 20 книг «Мої думки», адже українське слово – це також зброя проти ворога. Ці примірники будуть передані у найбільші бібліотеки нашого краю. Директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова прочитала вірш Тараса про Волинь і зазначила, що Валентина Матвіїв – унікальна мама, адже дала продовження своєму синові у книзі.

Батько Героя Тарас Григорович додав, що їхній син був патріотом, життєрадісним, компанійським і завжди вмів підняти настрій несподіваним та вдалим жартом.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися