На Волині з сільської ради хитрощами хотіли стягнути 18 мільйонів гривень
Волинь

На Волині з сільської ради хитрощами хотіли стягнути 18 мільйонів гривень

1 листопада 2022, 16:42
0
0
Сподобалось?
0

Підгайцівська сільська рада виграла суд у приватної фірми «Ельбе», яка намагалася відсудити більш як 18 мільйонів гривень за неіснуючі покращення на земельній ділянці, переданій в оренду колишньою Лищенською сільською радою.

Апеляційну скаргу Підгайцівської сільської ради, яка стосувалася сфальсифікованої суми за нібито покращення земельної ділянки площею 2,4 га (була в оренді приватної фірми «Ельбе»), задовольнили 28 жовтня у Північно-Західному апеляційному господарському суді.

Апеляційна інстанція скасувала рішення Господарського суду Волинської області від 4.08.2022, згідно якого сільська рада мала б виплати більше як 18 мільйонів гривень колишньому орендареві земельної ділянки за її «поліпшення». Разом з тим суд прийняв рішення стягнути з приватної фірми «Ельбе» на користь Підгайцівської сільської ради 414 517 гривень судового збору за подання апеляційної скарги.

Почалася ця історія ще у 2008 році. Тоді фірма «Ельбе» у далекому 2008-му взяла в оренду ділянку площею 2,4 гектара на 49 років у тоді ще Лищенської сільської ради, яка тепер стала частиною Підгайцівської громади. На цьому клаптику землі мала постати соціально-культурна база відпочинку з обслуговуючими спорудами. Однак плани чомусь не здійснилися. Більше того, з часом фірма перестала сплачувати мізнерну орендну плату, котра становила трохи більше 700 гривень на рік. Підгайцівська громада, заручившись підтримкою прокуратури, через суд розірвала договір із недобросовісним орендарем і ділянка повернулася  комунальну власність. Після цього ПФ «Ельбе» прийняла рішення стягнути з Підгайцівської та Лищенської сільських рад витрати, пов'язані з «поліпшенням земельної ділянки».

На замовлення ПФ «Ельбе», експерт Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС за результатами повторної експертизи встановив, буцімто на газифікацію ділянки фірма витратила 1 473 932 гривні, на підведення електропостачання – 827 646 гривень, на будівництво соціально-культурної зони відпочинку – 394 790 гривень, а на облаштування водного плеса ставка, площею 0,1 га – 15 мільйонів 726 619 гривень.

Висновок експерта НДКЦ МВС України у Волинській області став основою для рішення суду першої інстанції, який постановив стягнути з Підгайцівської сільської ради на користь орендаря більше як 18 мільйонів гривень. Ймовірно, експерт робив висновок без виїзду на об’єкт, адже із «поліпшень» на ділянці була заросла очеретом і ряскою баюра та кілька стовпів, без під’єднання до електромережі. Цікаво, що один з офісів фірми «Ельбе» знаходиться зовсім поруч із НДКЦ, фахівець якого підписав дивні висновки.

28 жовтня 2022 року це рішення Підгайцівська сільська рада успішно оскаржила, довівши у суді, що жодних робіт з газифікації та електрифікації земельної ділянки, будівництва ставка, на ділянці не було.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися