Волинська земля – одна з найдешевших в Україні
Волинь

Волинська земля – одна з найдешевших в Україні

9 листопада 2022, 12:31
0
0
Сподобалось?
0

Платформа Опендатабот із посиланням на Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру оновила статистику нормативної оцінки вартості землі по регіонам України. Волинь потрапила у ТОП-5 «найдешевших» регіонів. Менше земля коштує лише в областях, які знаходяться на лінії фронту. Так Волинь має найнижчий показник вартості серед усіх західних регіонів. Гектар волинської землі оцінюють в середньому у 25300 гривень, тоді як, для прикладу, у сусідній Рівненщині цей показник становить 35900 гривень. Найдорожчі землі по всій Україні знаходяться в Івано-Франківськівській та Львівській областях – 65300 і 62800 гривень відповідно.

У коментарі виданню ВСН таку тенденцію пояснили у ГУ Держгеокадастру у Волинській області.

За правилами, нормативно-грошова оцінка с/г землі визначається, відповідно до її якості. На Волині багато піщаних ґрунтів, болотяних, із низьким вмістом гумусу та азоту, тому середня оцінка – нижча, ніж в регіонах, де є більше чорноземів. Проте на ринкову ціну, за якою продають землю власники паїв, впливають й інші чинники. Насамперед – місце розташування землі. Якщо ділянка – біля житлового масиву і в майбутньому тут можна змінити цільове призначення та збудувати житловий комплекс, звісно, така земля буде коштувати суттєво дорожче, ніж розташована у глибинці, де можливо облаштувати лише город.

«Оціночну вартість ділянки вираховує система, аналізуючи вихідні дані та схожі, уже продані ділянки і їхню ціну. Будь-який власник може отримати безкоштовно таку довідку у відповідному сервісі оцінки нерухомого майна, розробленого Фондом держмайна. Якщо власника не влаштовує така ціна, він може звернутися до сертифікованого оцінювача, який прорахує вартість, враховуючи всі нюанси. Щоправда, нова оцінка може лише на 25% відрізнятися від автоматично сформованої», – пояснила заступниця начальника Управління надання адміністративних послуг Майя Симоненко.

Проте кінцеву ціну, за якою продають землю, визначають сторони цивільно-правової угоди, тобто – продавець і покупець.

До слова, с/г землю наразі продають лише приватні власники. На період війни призупинені земельні аукціони, які проводять органи місцевого самоврядування.

Об’єми продажів впали у 4 рази. Якщо у лютому в середньому продавали 10 тисяч га на тиждень, то зараз – до 2,5 тисяч га.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися