Шаман зі США Анді ТОПЕЛ
Волинь

На Волині шаман зі США, який спеціалізується на війнах, молиться за перемогу України

18 грудня 2022, 12:28
0
0
Сподобалось?
0

Для допомоги Україні у війні проти росії об’єдналися не тільки лідери світових країн, а й проявили свою активність звичайні люди. Американець Анді Топел зі США гостює на Волині, у селі Світязь, їздить селами громади, милується поліською природою та проводить ритуали за перемогу України у путінській війні.

Своє фото подарував нашим військовим

Анді – дещо незвична людина. Він захоплюється стародавньою системою традиційної медицини, яка сприяє гармонії між природою і людиною. Американець побував у багатьох країнах світу, де відбувалися стихійні лиха, різноманітні природні катаклізми, воєнні конфлікти. Уже давно відстежує екологічну ситуацію у нашій державі у зв’язку з аварією на ЧАЕС, що сталася понад 35 років тому. Анді вирішив, що обов’язково мусить потрапити в Україну та своїм, дещо незвичним способом, вплинути на ситуацію. Адже він переконаний у дієвості своїх методів. Декілька місяців тому американець приїхав до Польщі і від свого найкращого друга дізнався про Шацькі озера та Світязь.

– Я хотів очистити місцевість навколо Чорнобиля від радіоактивного забруднення, – розповідає Анді. – Однак здійснити задумане вдалося лише цього року. Оскільки ця територія зараз для мене недоступна, я вирішив підійти до річки Прип’ять з іншого боку – від місця її витоку.

Що спонукало Анді до цього? У 2021 році упродовж п’яти тижнів він працював над очищенням витоку річки Блакитний Ніл в Африці. На той час там тривала Тиграйська війна, а згодом Судан та Ефіопія досягли мирної угоди. Чи пов’язано це з очищенням річки Ніл, яке проводив Анді? Хто зна, але очевидно одне: жахливих конфліктів у регіоні стало значно менше.

– Ось тому я зараз в Україні, у мальовничому Світязі. Неподалік від цього місця річка Прип’ять бере свій початок, протікає через значну частину прикордонних територій на півдні Білорусі, через Чорнобильську атомну електростанцію, а потім впадає в Дніпро, яке залишається центром багатьох ключових подій у російській військовій агресії в Україні. Якщо ми зможемо зцілити річки Прип’ять і Дніпро від негативної енергетики, токсичності, то все, що з ними пов’язане, також зцілиться, включаючи екосистеми, людей і навіть ситуації, які так залежать від їхніх вод, – переконаний Анді.

Гідами по Шацьких озерах для американця стали шачани – перекладач та екскурсовод Петро Зуб, працівниці управління «Центр розвитку громади» та члени Шацької молодіжної ради Марія Ханзерук, Ірина Хвисючик. Побував шаман не лише на найбільших озерах громади, а й біля витоку Прип’яті, поспілкувався з військовими, які охороняють наші кордони. Свої фото Анді подарував нашим захисникам. А познайомився з ними завдяки курйозному випадку.

Пастух прийняв дивака за… шпигуна

Коли Анді проводив свої ритуали біля річки, на нього звернув увагу дядько, який гнав корів на пасовище. Незнайомець видався йому дуже підозрілим. А оскільки в країні війна, то одразу подумав, що то шпигун прокрався на їхню територію. Анді, побачивши невдоволений вираз обличчя пастуха, намагався переконати його, що нічого поганого не робить. Та хіба дядько із села розуміє англійську? Він сердито глипнув на дивака і жестами показав іти за ним. Два кілометри йшли вздовж річки, аж поки не вийшли до наших військових. Спочатку Анді злякався і розгубився, але солдати одразу зрозуміли, що це не ворожий агент. Хоча подякували сільському дядькові за пильність. Пригостили іноземця чаєм з печивом, а коли прийшов їхній командир – усі разом сфотографувалися. Він порадив Анді й далі проводити свої обряди задля перемоги України.

Спілкування із захисниками надихнуло американця на благодійний вечір. На виступ він одягнув стародавню сорочку-вишиванку, яку принесла Надія Цюп’ях. Зібрані на вечорі кошти передали українським військовим медикам.

Анді зізнається: можливо, до відновлення миру попереду ще довгий шлях. Та спостерігаючи за останніми подіями на фронті, зокрема, визволенням Херсона, шаман переконаний, що ми вже бачимо світло в кінці тунелю, тобто можливе швидке завершення війни.

 – Було дивовижно на власні очі переконатися у тому, про що говорить увесь світ: серед таких жахливих обставин дух, любов і єдність українського народу справді надихають. Якщо є якась зброя, яка може перемогти це насильницьке вторгнення, то це єдність. І Україна просто зараз демонструє всьому світу, наскільки це можливо, – переконаний Анді Топел.

Віта ШЕПЕЛЯ, Юлія ШЕВЧУК

Анді ТОПЕЛ (крайній зліва) з волинянами
Шаман Анді проводить ритуал

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися