Європейський союз зароджувався в Луцьку?
Волинь

Європейський союз зароджувався в Луцьку?

15 січня 2023, 13:36
0
2
Сподобалось?
2

Через шість років мине 600 літ з моменту визначної події у житті середньовічної Європи. Адже у січні 1429 року у Луцьку відбувся з’їзд європейських коронованих осіб, що у сучасному світі назвали б європейським самітом. А організував з’їзд монархів Великий князь Литовський Вітовт у своєму Луцькому замку, який зберігся до цього часу і є перлиною Волині.

Зустріч королів затіяла молода дружина князя?

На той час 79-літній литовський князь Вітовт вже був втретє одружений – на Уляні Гольшанській, молодшій на 35 років. З нею познайомився на похороні другої дружини Ганни, за якою дуже побивався. Князя вразило, що племінниця Ганни – Уляна Гольшанська – була дуже схожа на покійну дружину. Щоб одружитися з Уляною, Вітовт знищив її чоловіка. За однією версією, найняв убивць, за іншою – звинуватив у невірності і стратив.

І вже через місяць після смерті чоловіка Уляна вийшла заміж за Вітовта. Щоправда, єпископ спочатку відмовився їх вінчати, бо назвав шлюб кровозмішанням. Проте князь отримав дозвіл від Папи Римського. Деякі історики вважають, що Уляна мала неабиякий вплив на немолодого чоловіка. І нібито саме вона затіяла з’їзд монархів, аби провести коронацію Вітовта, бо хотіла стати королевою.

На з’їзді нажилися і купці, і повії

І от на початку січня 1429 року до Луцька з’їхалося 15 тисяч гостей, що перевищувало кількість місцевих жителів у кілька разів! Розміщували їх у дворах та будинках не лише в місті, а й у навколишніх селах. Список тих, хто брав участь у з’їзді, вражав. Господарями були Великий князь Литовський Вітовт з литовськими і українськими родами, зокрема Сангушки, Чорторийські, Острозькі, а також луцькі католицькі, православні, вірменські єпископи, єврейське духовенство. До Луцька прибули зі своїми свитами польський король Владислав ІІ Ягайло, король данський і шведський Ерік VII, король римський, чеський, угорський Сигізмунд І з королевою Барбарою. А також лицарі Лівонського та Тевтонського ордену (сучасні країни Прибалтики, частини Німеччини, Польщі), представники візантійського імператора, німецькі аристократи, чеські, угорські, хорватські роди, австрійські герцоги. Папа Римський Мартин V прислав свого посланця. На з’їзд прибули також Великий московський князь Василь ІІ Темний, татарські хани. Не змогли приїхати англійський та французький королі, бо між ними тривала Столітня війна.

Зустріч короля Сигізмунда І була особливо пишною. Далеко за місто виїхали господарі, назустріч виходило багато людей – під звуки урочистих дзвонів церков та костелів, барабанів, сурм. А поки не почалися дипломатичні переговори, гості розважалися на ярмарках, лицарських турнірах, полюваннях між Луцьком та Житомиром. І бенкетували. Щодня споживали 700 бочок меду, вина та інших напоїв, з’їдали 700 волів, 1400 баранів, сотні лосів, диких кабанів. Словом, від з’їзду монархів виграли і купці, і шинкарі, і повії, що з’їхалися до Луцька.

Корону Вітовта вкрали

На з’їзді порушували різні політичні, економічні питання, як і тепер на європейських самітах. Зокрема, створення антитурецької коаліції, адже держави потерпали від посилення Османської імперії. Обговорювали долю молдавських земель, на які претендували різні держави. Вітовт підняв питання об’єднання католицької та православної церков, але духовенство відмовилося навіть вступати у дискусію. Крім того, обговорювалося чимало питань про правила торгівлі, податки, судноплавство на Балтиці.

Але через суперечки між головними учасниками з’їзд не вирішив нагальні проблеми. І це мало наслідки. Через 24 роки після з’їзду у Луцьку Османська імперія захопила Константинополь – столицю Візантійської імперії. Також не вирішили і основне питання з’їзду – коронацію Вітовта. Поляки запротестували, але коронацію таки запланували на осінь 1430 року у місті Вільно (тепер Вільнюс). Проте на шляху корону, яку вислали Вітовту Папа Римський та імператор, викрали. А сам князь Вітовт несподівано помер у жовтні 1430 року, так і не ставши королем. Як вважають історики, коронування Вітовта докорінно змінило б політичну карту Європи і обезсилило б московське князівство, яке тоді вже набирало потуги, хоч і було під владою Золотої Орди.

Дипломатична зустріч європейських монархів у Луцьку, як вважають деякі історики, запустила паростки Європейського Союзу, який тепер об’єднує 27 держав. До речі, представники третини з них були учасниками луцького з’їзду у 1429 році. Щоб їх знову зібрати разом на зустріч у Луцьку, восени 2021 року Волинь почала готуватися до святкування 600-річчя з’їзду монархів. І хоча 24 лютого 2022 року почалася велика війна, напрацювання і зв’язок з європейцями підтримуються.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися