На Волині священник подав позов проти сільради на захист УПЦ МП
Волинь

На Волині священник подав позов проти сільради на захист УПЦ МП

8 лютого 2023, 17:40
0
0
Сподобалось?
0

На Волині священник УПЦ МП Валерій Пилипчук подав позов до суду на Городищенську сільраду на Горохівщині з вимогою визнати протиправним рішення «Про призупинення діяльності УПЦ МП».

Про це пише Zahid.net.

Як йдеться у рішенні Волинського окружного адміністративного суду, позивачі оскаржували рішення Городищенської сільради від 23 червня 2022 року «Про призупинення на час дії воєнного стану діяльності УПЦ МП на території Городищенської сільради». Рішення передбачало декілька пунктів:

встановити охорону будівель церковних громад УПЦ МП, ввести особливий режим їх роботи, заборонити проведення зборів, мітингів, ходів, а також інших масових заходів;

звернутись до релігійних громад УПЦ МП з проханням перейменувати назви громад та статути таким чином, аби відобразити у них зв'язок з Російською православною церквою;

доручити старостам провести збори в селах і розповісти на них про приналежність УПЦ МП до російської церкви;

встановити стенди з цією інформацією біля церков УПЦ МП;

доручити відділу земельних ресурсів, кадастру та екологічної безпеки та юристу сільської ради провести перевірку законності використання земельних ділянок комунальної власності релігійними громадами УПЦ МП;

рекомендувати релігійним громадам УПЦ МП на території сільської ради перейти в Православну церкву України для «підтримання миру, релігійного спокою та збереження безперервного зв’язку зі світовим православ’ям».

У позові священнослужитель зазначив, що через рішення сільради він «позбавлений можливості здійснювати богослужіння, релігійні культи та релігійні обряди, виражати і вільно поширювати свої релігійні переконання у громадах Української православної церкви».

Засідання в цій справі відбулось 3 лютого. Суддя дійшов до висновку, що права на вільне віросповідання позивачів не порушуються, оскільки в рішенні сільради немає повної заборони діяльності УПЦ МП. Відтак суд повністю відмовив в задоволенні позову.

У листопаді Волинський окружний адміністративний суд розглядав подібну справу: тоді священник з Ківерців Олександр Кондратюк оскаржував рішення Ківерцівської міськради, в якому вірян та священників УПЦ МП закликали приєднатись до Православної церкви України. Однак суд також відмовився задовольняти позов.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися