Надія ГОРЛИЦЬКА
Волинь

У Луцьку одну з вулиць перейменовано на честь хранительки чудотворного образа Холмської Божої Матері

12 лютого 2023, 13:39
0
1
Сподобалось?
1

Нещодавно депутати Луцької міської ради постановили в обласному центрі Волині перейменувати кілька вулиць. Вирішили позбутися радянських імен, натомість згадали прізвища тих, хто, зокрема, в Луцьку зробив величезний вклад у розвиток української культури. Серед нових імен – і моєї бабусі Надії Горлицької. Вона передала державі безцінний образ Холмської Божої Матері, який родина таємно переховувала 50 літ!

19 грудня 2022 року минуло 100 років від дня народження цієї великої українки – Надії Гаврилівни Горлицької. Непроста, помережена сумом, війною і втратами доля їй випала. У дівоцтві вона мала прізвище Коробчук. Родина була дуже шанована на Холмщині. Тато Надії Гаврилівни був митрофорним протоієреєм Гавриїлом Коробчуком. Він завжди боровся за права українців, а також за право мати свою українську церкву, проповіді у церкві навіть у найважчі часи читав лише рідною мовою, своїх дітей – сина Левка і доньок Любу, Надію та Віру – виховував у національному дусі. У сім’ї завжди носили вишиванки, читали Кобзар та твори Лесі Українки. За це родина не раз зазнавала переслідувань. Пізніше за українську позицію було убито і четвертовано брата Надії Горлицької – отця Лева, який, як і батько, став священником. Православна церква зачислила його до лику святих як мученика.

У час війни, коли архієпископом Холмським і Підляським обрали владику Іларіона (професора Івана Огієнка), який був хорошим приятелем родини, отець Гавриїл став помічником настоятеля кафедрального православного собору на Святій Даниловій горі у Холмі. Тут, у крипті собору, знаходилась домовина із прахом засновника міста – короля Данила Галицького. А ще у Холмі перебувала чудотворна ікона Холмської Божої Матері – одна з чотирьох апостольських ікон Київської Русі і єдина, збережена в Україні! У розпал Другої світової війни образ зник, і понад 50 літ він вважався втраченим назавжди. Однак у двотисячному році Надія Горлицька показала ікону світові й розповіла неймовірну історію її порятунку.

Виявилося, що в часи Другої світової війни образ намагався вивезти  в еміграцію владика Огієнко. Однак не встиг. З охопленого вогнем ешелону ікону дістала кузина письменника Булгакова. Жінка таємно передала образ українській громаді. І Гавриїл Коробчук взяв особисту опіку над святинею. Він таємно, під страхом смерті, перевіз ікону в Україну під час вимушеної депортації українців з Холмщини. Так доля привела родину до Луцька.

У Луцьку Надія Гаврилівна вийшла заміж за артиста Волинської філармонії Олексія Горлицького. Вона всю себе присвятила вишиванню і відродженню власне волинської техніки вишивання – занизування. Вручну робила замальовки зі старовинних українських сорочок і потім відтворювала давно забуті взірці на полотні. Була удостоєна звання Заслужений майстер народної творчості. Представляла свої роботи на всесоюзних виставках, а також мала п’ятнадцять персональних. Багато займалася з молоддю, викладала вишивку (а володіла понад сотнею різноманітних технік!) на різних курсах, у тому числі й студентам Волинського національного університету. А ще вона стала останньою хранителькою святого Холмського образа. І коли утвердилася Незалежність, Надія Горлицька прийняла історичне рішення – відкрити таємницю та передати чудотворний образ під опіку держави. Для гідного збереження ікони Холмської Богородиці реорганізували сучасний музей.

А тато Надії Горлицької – Гавриїл Коробчук – свого часу був настоятелем Свято-Феодосіївської церкви на вулиці Володимирській. Його дуже любили і шанували прихожани. Неподалік була вулиця Менделєєва. Тепер вона названа іменем Надії Горлицької. Ініціатором перейменування став Союз Українок на Волині та його очільниця Любов Ганейчук. Ми, родина Надії Гаврилівни Горлицької, висловлюємо велику вдячність за вшанування нашої Берегині.

– Я щаслива, що нащадки мої нестимуть світлий образ нашої Надії через роки. Вулицею ж будуть крокувати щасливі краяни-українці і матимуть у всьому невидиму підтримку Волинської патріотки, – радіє донька Надії Горлицької Наталія Недільська.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися