Іван СІНЄЛЬНІКОВ
Волинь

Аби не хворіти на рак, жінці раз на рік необхідно прийти до гінеколога на огляд

20 лютого 2023, 13:20
1
0
Сподобалось?
0

Волинський обласний медичний центр онкології, єдиний на Волині спеціалізований заклад з комплексного лікування онкологічних захворювань, з перших днів війни ні на годину не припиняв роботи. Тут оперують пацієнтів, незважаючи ні на повітряні тривоги, ні на відключення електроенергії, оскільки установа забезпечена потужними генераторами. Щороку зростає кількість пацієнтів у відділенні онкогінекології. Серед онкоза­хворювань «лідирує» рак яєчників. Як жінкам уберегтися від страшного діагнозу, які обстеження потрібно обов’язково проходити – ці та інші питання ми адресували завідувачу відділення онкогінекології Волинського обласного медичного центру онкології Івану Сінєльнікову.  

Кіста чи міома може перерости у рак

– Найпростіша профілактика – щорічний візит до гінеколога. Це потрібно робити усім жінкам, – зауважив Іван Володимирович. –  Але в особливій зоні ризику ті, які мають ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічну хворобу. Можна з великою долею вірогідності сказати, що такі жінки частіше мають рак тіла матки. Обов’язково треба обстежуватися тим жінкам, у яких мама, сестра, тітка чи бабуся мали онкозахворювання гінекологічних органів чи молочної залози. В онкології головне виявити хворобу на ранній стадії. Для цього жінки не повинні чекати, поки у них почнуться проблеми. Найкращий спосіб запобігти онкології – взяти електронне направлення у сімейного лікаря до гінеколога і прийти на обстеження. Банальна УЗД, декілька аналізів – і хворобу можна «виловити» на першій стадії. Якщо гінеколог виявить або запідозрить передраковий чи раковий процес, то скеровує до онкогінеколога. Далі жінка йде до нас, Волинський обласний медичний центр онкології, і отримує необхідні обстеження, кваліфіковане лікування та реабілітацію. Після пройденого комплексного лікування пацієнти регулярно проходять профілактичні огляди. І потім ми з більшістю таких пацієнток навіть через десятки років зустрічаємося на вулицях Луцька. На жаль, більшість жінок, особливо із сільської місцевості, до нас потрапляють, коли вже мають другу-третю стадію раку. А це важчі операції, потім до них додається хіміо- чи променева терапія.

– У багатьох жінок при обстеженні у гінеколога виявляють кісту, міому, дисплазію, лейкоплакію, ерозію, тощо. Чи це означає, що ці захворювання з часом переростуть у злоякісну пухлину, і що робити, щоб такого не сталося?

– Всі ці новоутворення, які ви назвали, мають здатність перероджуватися в рак. Особливо у жінок після 45 років. Хотів би звернути увагу: будь-яка кістома яєчників, якщо її, наприклад, діагностували у 30 років, а до 45 не лікували, переросте у рак. Якщо її виявили, треба перш за все провести комплексне обстеження: подивитися онкомаркери, провести якісне УЗД органів малого тазу, обстежити порожнину матки, молочні залози та кишково-шлунковий тракт. Адже пухлини яєчників можуть йти як метастази з цих органів.

Взагалі кіста – це здебільшого доброякісне утворення. Але вони бувають дуже «підступні». Знаходимо невеликі «кісточки» навіть у молодих дівчат, і у них вже є раковий процес. Ще дуже важливо, коли «підозрілі», назвемо їх так, кісти видаляють у нашому відділенні. Чому? Операції в онкогінекології відрізняються від тих, які роблять у звичайних відділеннях. В онкології операція робиться в межах здорових тканин, з дотриманням всіх правил абластики, тобто попередженню розпорошення ракових клітин під час операції, ми забираємо шляхи лімфовідтоку та лімфовузли. Для цього треба пройти відповідну спеціалізацію по онкогінекології. До прикладу, на Волині лише сім оперуючих онкогінекологів. Ми забираємо не лише пухлину, а й прилягаючі до неї тканини, бо там можуть бути метастази, які прогресують, і через певний час може настати рецидив.

Під час операцій з приводу кісти у нашому закладі проводиться термінове дослідження пухлини, тобто поки пацієнтка ще в наркозі на операційному столі, ми вже знаємо: доброякісний це процес чи рак. Якщо доброякісний, проводиться органозберігаюча операція. А от якщо злоякісний, ми відразу розпочинаємо велику операцію, забираємо лімфовузли і відбираємо тканину для того, щоб встановити стадію хвороби, від того залежить, яке лікування пацієнтка буде отримувати в подальшому. Такі операції завжди повинні проводити кваліфіковані спеціалісти, тому що якщо пухлина злоякісна, ми не можемо допустити, щоб вона пошкодилась і розпорошилась у животі. Бо це означає, що в подальшому, навіть при першій стадії, треба отримувати курси хіміотерапії. А це значно ускладнює лікування.

Нерідкі випадки, коли пацієнтку прооперували в іншому лікувальному закладі з «кісточкою», а виявили раковий процес. Тоді ми проводимо повторно операцію з хірургічним стадіюванням та циторедукцією, тобто на операційному столі визначаємо стадію хвороби, забираємо всі метастази з черевної порожнини, очеревини, сальника, лімфатичних вузлів. Жінка, у якої виявлена міома, має регулярно бути на контролі у гінеколога, проходити ультразвукове дослідження органів таза, їй підбирається гормональне лікування. А от якщо у відповідь на таке лікування, або без нього, міоми ростуть, або проявляються рясними менструаціями чи кровотечами, їх необхідно також оперувати, бо є великий ризик, що вони можуть переродитися в саркому, а це особливо тяжкий вид раку, який малочутливий до хіміо- чи променевої терапії. Тобто, виходить «ворог є, а зброї проти нього фактично немає».

Хотів би також звернути увагу, що тема ерозій (ектопій), дисплазій завжди була і є актуальною, тому що непролікована ерозія веде до дисплазії, а непролікована дисплазія шийки матки перероджується в рак. Взагалі, дисплазія – це передрак. Її треба вчасно діагностувати і пролікувати. І за цими жінками потрібен контроль, тому що дисплазія також може відновлюватися. За кордоном вже давно з’ясували, що дисплазії викликає вірус папіломи людини, тому вакцинація проти вірусу папіломи людини у багатьох країнах є обов’язковою. У нас, на жаль, поки цього немає.

За обстеження платить держава

– У спілкуванні з жінками часто чую фразу: «Як підеш обстежуватися, лікарі обов’язково щось знайдуть. А лікуватися у мене грошей немає».

– Сьогодні у нас в диспансері є багато новітньої сучасної апаратури – ендо­скопічної, лапароскопічної, апарати УЗД, мамографи. Жінка, яка дбає про себе і своє здоров’я, знайде можливість і час пройти обстеження. Причому абсолютно безкоштовно. Все оплачує держава. Єдині обмеження – вікові. Мамографію безоплатно можна пройти після 40 років, гістероскопію – після 50-ти. Достатньо лише взяти направлення від сімейного лікаря. Що таке діагностична гістероскопія? Це візуальний огляд стінок порожнини матки і цервікального каналу за допомогою тонкого оптичного приладу. Суть процедури полягає в тому, що маленький зонд вводять у порожнину матки. Завдяки цьому гінеколог у режимі реального часу може оцінити стан порожнини матки, трубних кутів та шийки матки, взяти біопсію. Після встановлення діагнозу проводиться хірургічне втручання. Наприклад, із видалення поліпів, зрізання міом, гіперплазії тощо. Все це абсолютно безболісно, адже робиться під внутрішньовенним наркозом. Якщо ми не бачимо злоякісного процесу, проводимо гормональне лікування і спостерігаємо. Якщо він є – проводимо відповідне лікування. Ми відразу можемо покласти жінку у стаціонар, щоб вона не їздила додому і не втрачала дорогоцінного часу. Хочу звернути особливу увагу: всі оперативні втручання сьогодні фінансує держава. Антибіотики, розчини, перев’язочний матеріал, халати, анестезія – нічого не потрібно купувати, у нас все є. Жінці з електронним направленням достатньо прийти і сказати: «Я хочу обстежитися».

– Лікарі часто повторюють: «рак – це не вирок, а діагноз». При сучасній медицині жінка може з ним жити довгі роки. А от чи може вона стати мамою?

– Цілком. Все залежить від самої хвороби, її стадії. Зі свого боку ми робимо все можливе, а інколи навіть неможливе, щоб зберегти жіночі органи. Щоб жінки почували себе жінками, мали позитивний психоемоційний стан. В нас у відділенні лікувалась пацієнтка з діагнозом хоріонкарцинома. Це вид раку, який утворюється у матці. І вона потрапила до нас. Випадок складний, пацієнтка молода, тож направили її на додаткову консультацію у Київ до колег в Інститут раку. Лікування відбувалося за допомогою спеціальної хіміотерапії в нашій клініці і пройшло досить успішно. Якось зустрів маму цієї пацієнтки, вона підійшла і стала обнімати: донька народила хлопчика. Через три роки дізнався, що у неї народився ще один козак. Тож рак – це дійсно не вирок.

Ми закликаємо всіх жінок не нехтувати своїм здоров’ям, проходити щорічні профілактичні огляди, при відчутті будь-якого дискомфорту звертатись до профільних спеціалістів.

Розмовляла Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Людмила Колеснікова
    Людмила Колеснікова

    Стараюсь відповідально ставитись до планових оглядів, бо з жіночим здоров'ям краще не жартувати. Проте я дуже довго шукала саме "свого" спеціаліста. Рекомендую Клініку ЦСМ, якщо ви шукаєте гінеколога у Білій Церкві https://klinika-bilacerkva.com.ua/hinekoloh/ бо тут справді хороші і кваліфіковані спеціалісти.

    8 березня 2023, 15:43
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися