7-міліметрові глисти мало не позбавили волинянку життя
Волинь

7-міліметрові глисти мало не позбавили волинянку життя

23 лютого 2023, 09:00
0
1
Сподобалось?
1

У Львові хірурги врятували пацієнтку, якій рідкісні гельмінти знищили печінку та жовчний міхур. Прооперували 51-річну Людмилу з Волині у лікарні Святого Пантелеймона.

Про цей випадок розповіли у Першому медичному об’єднані Львова.

Зле жінці стало три місяці тому. Усе почалося з нудоти та болю в правому підребер’ї. Вона звернулась до лікарів, однак причини погіршення стану ті не виявили. Протягом наступного місяця їй значно погіршало. Від болю Людмила майже перестала спати. Додалася ще й висока температура та жовтяниця. Після додаткових обстежень медики діагностували у жінки альвеококоз правої долі печінки. Це рідкісне (2 випадки на 100 тисяч населення) важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів. Джерелом поширення є дикі тварини, зокрема, гризуни, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля. До людини личинки паразитів потрапляють переважно через немиту їжу: на полюванні, під час збору ягід чи лісових продуктів та навіть після контакту з собаками чи котами.

Личинки осідають у печінці, легенях, інколи навіть у головному мозку. Їхня довжина сягає 7 міліметрів. Зазвичай пацієнти, заражені такими паразитами, занадто пізно звертаються за допомогою до лікарів, коли життєво важливі органи вражені уже критично, тому порятунок за допомогою операції можливих лише у 15–20% хворих.

У випадку з Людмилою лікарі таки наважилися на операцію. Права частка печінки разом з її великими судинами та жовчним міхуром були уражені. Тож їх хірургам довелося видалити. Операція тривала три години. Після втручання пацієнтка провела три дні в реанімації, ще сім – у хірургії. Зараз із жінкою все добре. Тепер на неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися