Виїзна бригада медиків
Волинь

Якщо у Луцькій громаді жінки не йдуть до гінеколога, то гінеколог іде до них

8 квітня 2023, 17:14
0
0
Сподобалось?
0

Чимало жінок після народження дитини забувають про гінеколога. Сімейні клопоти, городи-корови, а на себе часу не вистачає. Аж поки не вилізе якась болячка. Статистика свідчить, що близько 60% жінок мають гінекологічні захворювання. І половина звертаються до лікарів лише тоді, коли починає щось боліти. Медики ж наголошують, важливо вчасно діагностувати хворобу та у найраніші терміни розпочати лікування. Саме тому в Луцькому пологовому будинку вирішили організувати виїзні медичні бригади до старостинських округів Луцької міської територіальної громади, куди входять 35 населених пунктів.

Автомобіль від німецьких благодійників

– Ця ідея виникла давно, – каже директор цього комунального закладу Сергій Сябрук. – Але не було спеціального автомобіля, у якому можна було зручно розмістити все обладнання та фахівців. Усе вирішилося несподівано, коли транспорт, оснащений спеціальним обладнанням, передали німецькі благодійники, з якими заклад почав співпрацювати з початком війни.

Тож Сергій Григорович за підтримки міської влади, яка організувала зустріч зі старостами округів, вирішив реалізувати задумане. Адже всі розуміють, що не кожна сільська жінка має можливість поїхати у лікарню на обстеження. Бо ж вона – берегиня сімейного вогнища, вічно про всіх дбає, а про себе забуває. Та коли гінеколог приїжджає до них, то вже гріх не скористатися таким шансом. І хоч виїзна бригада працює лишень з березня, позитивні відгуки підтверджують, що справа ця дуже потрібна.

– У складі пересувної бригади працюють лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД, акушерка та медична сестра, – розповідає Сергій Сябрук. – Приймають пацієнток у кабінетах, які їм виділяють в амбулаторії, або у ФАПі. Переживали спочатку, чи спрацює наша ідея, але жінки, дізнавшись з фейсбуку чи у сімейних лікарів про виїзний прийом, радо приходили. Вік пацієнток різний. Є ті, кому ще тридцяти нема, але більшість 50+. Окрім огляду гінеколога, є можливість зробити УЗД, кольпоскопію, здати мазки. Вагітні можуть стати на облік, зробити КТГ, яке дозволяє почути серцебиття дитини. За п’ять виїзних прийомів уже обстежили 134 пацієнтки, 118 зробили УЗД. Хочу наголосити, що все робиться абсолютно безкоштовно!

Добираються навіть з глибинки

Щоб побачити, як працює виїзна гінекологічна бригада, їду разом із гінекологом Оксаною Рак, лікарем УЗД Святославом Савичем, акушеркою Людмилою Сташук, старшою медсестрою Світланою Жук до Жидичинської амбулаторії, в якій обслуговують людей із шести довколишніх сіл. Минула лишень восьма година, але нас вже чекали не тільки місцеві медики, а й перша пацієнтка. Пані Світлана зранку приїхала маршруткою з Клепачева, який вважається найвіддаленішим селом старостату.

– Прочитала у фейсбуці повідомлення про виїзний прийом, зателефонувала в амбулаторію, бо на огляді була десь рік тому, – розповідає 53-літня жінка.

Поки лікарі встановлюють необхідне обладнання, підходять ще пацієнтки. Одна з них жартує, що молодьож на роботі, а пенсіонери сходяться.

– Мені 62 роки, добре, що гінеколог приїхав, бо так коли до нього виберешся?  – посміхається і сідає займати чергу.

Інша зізнається, що недавно їй робили операцію «по-жіночому», а тепер прийшла, щоб перевіритися. Всі в один голос твердять, що такі прийоми дуже потрібні, бо з села непросто вибратися: то маршрутки нема, то ліньки.

– А раз вже лікарі самі приїхали, то треба йти! – жартують.

Сімейна лікарка Жидичинської амбулаторії Оксана Петелько зазначає, що попередньо записалися 15 жінок, але буде більше, бо є такі, що приходять і чекають. До обіду встигли оглянути вже 20.

– Приймемо всіх, не переживайте. Маємо досвід, коли у Зміїнці за день обстежили 38 жінок, – каже до пацієнток завіду­вачка поліклінічним відділенням Луцького пологового будинку Любов Ларіна, яка перевіряє, чи все готове до прийому.

Її одразу перепитують, чи це одноразовий виїзд лікарів, чи ще приїдуть?

– Обов’язково ще будемо. Наші візити згідно з графіком, який публікуємо на сторінці пологового будинку, а також у соцмережах. А результати обстежень у конвертах передаємо в амбулаторію, і люди їх забирають. Працюємо в команді і злагоджено! – наголошує Любов Федорівна.

Такі огляди вже відбулися у Боголюбському, Княгининівському, Заборольському, Прилуцькому та Жидичинському старостинських округах, до складу яких входять десятки сіл. Хтось дізнався, що здоровий і проблем нема, а є випадки, коли необхідна допомога і жінки вже лікуються в гінекологічному відділенні Луцького пологового будинку. Тому не нехтуйте своїм здоров’ям і йдіть до лікаря, коли вже він приїхав майже до вашого дому!

Руслана СУЛІК

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися