106-літній дідусь з Волині мріє побувати на весіллі внуків
Волинь

106-літній дідусь з Волині мріє побувати на весіллі внуків

4 липня 2014, 11:29
0
2
Сподобалось?
2

Гнат Федорович Коваль - найстаріший житель Ратнівщини, та, напевно, й Волині. Проживає дідусь у Ратному, у своєї єдиної дочки, яка з'явилась на світ, коли йому було... 58.  А внуків у нього всього двоє: Павло та Роман, яким 15 та 13 років.

Дід ще має світлу пам'ять і, з огляду на його роки, не геть слабке здоров'я, тільки ось втратив зір. Має апетит і їсти буде не що-небудь і ніколи не їстиме підігрітого, наприклад, борщу - любить все свіженьке, в іншому випадку насититься чашкою сметани або ж молока з картоплею.

1 липня Гнату Федоровичу життя нарахувало 106 років. Дід каже, що ніколи не курив, і пив горілку в міру, все життя важко працював. А за нажите «горбом» мав заслання в Сибір. Коли повернувся додому у село Котуш Камінь-Каширського району, все почав з нуля - і будівництво житла, і придбання всього майна. Першу дружину похоронив, як тільки повернувся із Сибіру, а з другою народили єдину донечку, у якої і проживає дідусь уже дев'ять років. А до цього часу, поки жива була баба, жили вдвох, правда, дочка постійно навідувала їх, а то і жила тимчасово, поки була у декретних відпустках по догляду за дітьми.

У дідовій пам'яті найбільше спливають роки війни - він учасник бойових дій у Другій світовій, і роки заслання - розкаже все до малесеньких дрібниць, а сьогодення може й призабути. Цікавиться дідусь найбільше нині життям онуків, нагадає-перепитає їх, чи вивчили добре уроки. Журиться, якщо помре, то найбільше їх шкода покидати. Для нього внуки - велика радість, і мріє дідусь «посидіти в куточку» на весіллі у них.

Дід Гнат рідко звертався за медичною допомогою, лише в крайньому випадку, разів два-три за все життя, й зараз не дуже сприймає ліки, хоча без допомоги донечки тепер уже не проживе...

- Захворів дід на грип цієї зими, мав запалення, - розповідає дочка Віра Степанюк. - Довелося колоти йому антибіотики, то дід, не звиклий до медикаментів, так зреагував на ті уколи, що став втрачати пам'ять, заговорюватись. Я вже й злякалася, що не перезимує, та потрохи відійшов, під весну оклигав. Дід любить поговорити, якщо хтось старший зайде, згадує своє колишнє життя. Ще до минулої зими й до хліва доходив, бо ж корову тримаємо, а зараз уже ні. Тільки цікавиться, чи сіна заготовили. Дід ще ніколи не лягав спати і не вставав, аби не помолитись Богу, не проговорити «Отче наш».

Поцікавилась у Віри Гнатівни, чи, бува, дідусь не приписав собі роки, адже до такого віку у нас ще, напевно, ніхто не доживав.

- Йому насправді десь стільки і є. Про це ще раніше свідчили його ровесники, старші люди села. Але ось точно, якого числа народився,  невідомо. Баба говорила, що у Петрівку. У свідоцтві про народження дати народження немає, то вже, коли на пенсію йшов, у райсоцзабезі поставили 1 липня. Цього дня і святкуємо. А щодо татового довголіття, то і мама його прожила довго, померла, маючи 96 років.

З іменинами Гната Коваля вітали не лише рідні, а й представники влади. Для дідуся - подарунки, квіти і  побажання здоров'я, щоб жив, жив, жив...

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися