Волиняни до сусідів пливуть на човні, а трактори грузнуть у багні
Волинь

Волиняни до сусідів пливуть на човні, а трактори грузнуть у багні

29 квітня 2023, 12:52
0
0
Сподобалось?
0

Коли їдеш у поліські райони Волині, вражаєшся, скільки полів стоїть у воді, хати оточують мініозерця. Правда, місцеві жителі звикли до підтоплень навесні. Особливо страждають села поблизу великих річок. А цьогоріч піднялися і ґрунтові води, бо лише у березні випало майже 62% опадів річної норми.

Поблизу Колок на Маневиччині Стир розлився на кілька кілометрів. У ближніх селах вода майже впритул підступає до хат. Але критичної ситуації нема, тому не викликають рятувальників, а самі дають раду. Колківський селищний голова Олександр Палінкевич зазначає, що подібної повені не було десь шість років.

– Люди розказували, що найбільше підтоплень у льохах, – розповідає Олександр Олексійович. – Хтось пробує вилляти воду відрами. Десь сорок відер виносять, але то марна справа, бо за трохи вона знову піднімається. Я два тижні тому посадив картоплю. Город у низині –  і частину вже затопило. Чи виросте щось – невідомо. Але нічого не вдієш, треба чекати, поки вода спаде.

У сусідньому селі Розничі одна з вулиць близько сусідить зі Стиром. Тепер берега не видно, а заплава майже до хат підходить, затопивши городи. Тут ніби у Венеції: якщо не хочете на дорогу йти, можете човном до сусідів завітати. Місцевий житель Микола Міліонік вже бачив не одну повінь, тому запасся насосом, яким викачує воду. Та нині й він не дуже допомагає.

– Йдіть подивіться, у льосі затоплено по третю сходинку, –  відкриває двері – і ми німіємо, бо всюди вода. – Десь вище колін буде. Картоплю тут не тримаємо, бо знаємо про підступні води. А консервації на верхніх поличках. Як схочеться крепко огірочка чи помідора – насосом воду викачали, забрали кілька банок. За годину-півтори знову рівень піднімається. У нас ще б’ють джерела, тому ґрунтові води так швидко  набираються.

На городі Микола Миколайович посадив кілька рядочків малини, щоб 11 внуків було чим пригостити. Тепер вона вся у воді. Поблизу прив’язаний човен, ним можна дістатися до стіжка соломи, який теж «плаває».

– Човен – то найбільша радість для внуків. Все просять: «Діду, покатай», – сміється чоловік.

Знайома, яка живе у селі Раків Ліс Камінь-Каширського району, каже, що велика вода у них ще із зими. До деяких хат підступила аж до самого фундаменту, а є й такі оселі, які оточені з чотирьох боків, і ніби острівець серед моря. Трактори погрузли аж до середини коліс. Господарі бідкаються, коли ж вийдуть в поле? У квітні це зробити навряд чи встигнуть…

Як розповів заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук, станом на 24 квітня площа підтоплень на Волині становить 17 тисяч 800 гектарів сільгоспугідь та присадибних ділянок. Найбільше – понад 14 тисяч гектарів підтоплено у Камінь-Каширському районі, а у Ковельському – понад три тисячі. Як зазначили в регіональному офісі водних ресурсів, востаннє така масштабна повінь на Волині була у 2013 році. Але йде потепління – і вода поступово спадає.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися