Волинянин за 20 років наїздив велосипедом 140 тисяч кілометрів!
Волинь

Волинянин за 20 років наїздив велосипедом 140 тисяч кілометрів!

14 травня 2023, 11:01
0
0
Сподобалось?
0

«Грицю, куди їдеш?» – ще й зараз можуть перепинити на дорозі люди таким запитанням Григорія Столярчука у селі Забороль Луцького району. Рокам не вгнатися за цим чоловіком, бо ж у свої 79 літ він постійно втікає від них… на велосипеді. А замолоду весь час ним на роботу добирався. Якось взявся рахувати той кілометраж і вразив рідних цифрою: за двадцять років наїздив аж 140 тисяч кілометрів!

І в люк ускочив, і в аварії потрапляв

Григорій Ананійович і зараз, дякувати Богу, живчик. Ще косою подвір’я підкошує, хвацько закидає ногу і сідає на велосипед. Більшу частину життя пропрацював на погрузчику в Луцьку на міжрайбазі. Туди за союзу доставляли все: від продуктів до одягу. А Григорій на своєму тракторцеві вивантажував контейнери з товаром. Прийшов сюди на роботу молодим хлопцем. Спочатку із Забороля добирався рейсовим автобусом. А якось директор Олександр Федончук підказав: «А чого ровером не їздиш? Це ж корисно для здоров’я!» Сказано – зроблено. Почав Гриць крутити педалі. І так двадцять років Григорій Столярчук виїздив велосипедом із Забороля в інший кінець Луцька! Якось товариш машиною засік, що в один бік виходить 12 кілометрів.

– А туди й назад 24 буде. За рік я проїхав сім тисяч кілометрів, а помножити це все на двадцять років моєї роботи, то виходить 140 тисяч кілометрів! Ось така арифметика, – сміється дідусь.Наголошує, що не сачкував жодного дня: гарна погода, чи дощ, чи сніг – все одно двоколісним добирався на роботу. Може, в цьому і криється незвичайний секрет доброго самопочуття та довголіття?

– Може, й так! – погоджується пенсіонер і одразу додає: – Ой, я десь шість роверів з’їздив. А було, що й збивали мене машини. Перелітав через капот. З велосипеда – купа залізяччя, а на мені ні подряпини. Везло… Раз, правда, зуба вибив. Бо коли чистили дорогу від снігу, зняли каналізаційний люк, а назад закрити забули. От я в ту яму і вскочив. Добряче гепнувся, зуб вилетів, бороду розсік – і досі шрам є… Але їзду не покинув.

Раніше чоловік їздив на білоруському «Мінську», а коли пішла мода на імпортні велосипеди, то і їх підкорив. Каже, що й зараз зо п’ять різних в гаражі стоїть, бо сини здарували. Хоча визнає, що колишні були зручніші та легші. Тому ті, що має, сам ремонтує або переробляє на свій смак, щоб краще їхали. Дідусь зізнається, що й досі нерозлучний з двоколісним транспортом.

– Треба до лісу чи в поле поїхати – всюди ровером доберуся, – каже Григорій Ананійович.  – І зараз намотую десятки кілометрів.

– Ноги не болять педалі крутити?

– Нє, – посміхається пенсіонер. – Держуться!

Дивуюся, коли чую, що ніколи не хотів купити собі легковий автомобіль. І коли всі навкруги збирали гроші на авто, Григорій байдуже ставився до цієї моди, бо любить велосипеди!

Купив стільки книжок, що вийшла б машина

Окрім велосипедної їзди, має й ще одне захоплення – книжки. Замолоду зібрав розкішну бібліотеку!

– Люблю історичну літературу. Колись я стільки накупляв, що на машину б хватило, – і додає, що багато книжок віддав двом синам.

Вони живуть неподалік, допомагають за потреби. Тішиться дідусь трьома внуками. А вдома господарює разом із дружиною. Вона захоплюється квітами, а чоловік… віршами. Пише їх за будь-якої нагоди та цитує напам’ять. Тримає у голові, може, з п’ятдесят, а то й більше! І один за одним мені розказує. На пенсії з’явилося більше часу, тож вірші народжуються щодня.

– У мене й в молодості вони у голові крутилися, але за роботою не було коли записувати, – чесно зізнається. – А тепер сиджу на лавочці чи їду ровером, то самі рядочки складаються. 

Більшість його творів на історичну тематику. У кожному вдало підібраному слові відчувається переживання за Україну.

«Давно ми жили би, як люди,

Якби не з Сходу сарана,

Що каламутить чисту воду

Від верху до самого дна…

І заселили Україну

Своїм поганим бур’яном.

У їх душі нема нічого доброго,

Усе набите тільки злом!»

Які правдиві слова цього простого сільського пенсіонера. Болить йому Україна, болить війна. Але дідусь вірить, що дочекається перемоги над рашистами, і обіцяє, що напише цілу поему про боротьбу українського народу за мир!

Руслана СУЛІК

Фото автора  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися