На Волині розробили безпілотник для ЗСУ
Волинь

На Волині розробили безпілотник для ЗСУ

24 травня 2023, 19:49
0
2
Сподобалось?
2

У тренувальному навчальному центрі «Тернове Поле», що є підрозділом ДФТГ батальйону оперативного реагування «Луцьк», інженери-конструктори розробили перші зразки унікальних безпілотних літальних апаратів. У перспективі вони можуть використовуватись у Збройних силах України.

Про це повідомляє АрміяInform.

Інженер-конструктор з позивним «Вінкс» усе своє життя цікавився літаками та авіамоделюванням. До широкомасштабного вторгнення росії він займався квадрокоптерами та ставив серйозні рекорди. Серед досягнень умільця – подолання висоти 14 тисяч метрів літальним апаратом з дальністю польоту понад 35 тисяч метрів.

Торік на базі одного з БПЛА іноземного виробництва на радіокеруванні Skywalke спроєктували розвідувальний безпілотник RAIDER-1, де всю конструкцію модернізували. Він добре тримає горизонт та не боїться вітру, а під час польоту в майже триста кілометрів тримає стійкий відеозв’язок з оператором.

Нині на Волині у тренувальному навчальному центрі (ТНЦ) «Тернове Поле» створено з нуля другу розробку RAIDER-2. Це вантажний безпілотник. Зараз він на стадії випробувань. Інженер-конструктор працює над здатністю апарата брати на борт більше п’яти кілограмів боєприпасів, додаткового радіообладнання, систем зв’язку чи наведення на цілі.

На цей БПЛА можна також встановити потужні відеокамери. За рахунок демпферів на двигунах цей літальний апарат за кількадесят метрів від землі практично не чути. Площа крила, чотири двигуни дозволяють цьому безпілотнику здійснювати польоти до 10 тисяч метрів. RAIDER-2 може виконувати всі функції, що і RAIDER-1, проте він більш живучий під час посадки, ніж попередній. Політ безпілотника може відбуватися за визначеним маршрутом, повторюючи всі особливості ландшафту, та мати картинку як офлайн, так і в режимі реального часу.

Як зазначив інженер-інструктор ТНЦ «Тернове Поле» з позивним «Вінкс», «ми всі працюємо на перемогу України. Сьогодні практично у кожному регіоні держави є групи, котрі працюють над різними типами БПЛА для їхнього застосування у бойових умовах. Проте таких льотних характеристик, як у нас, ніде немає. Найважливіші – один прототип летить чотири години, а інший – п’ять».

– У разі масового виробництва цих «пташок» ми зможемо організувати повітряне патрулювання в режимі 24 на 7 та повністю закрити кордон на півночі області з білоруссю, – наголосив конструктор.

Також він додав, що цим безпілотникам не страшні ні дощ, ні сніг. Завдяки розміщенню кількох камер під різними ракурсами, що проводять зйомку горизонтально та вертикально, картинка є завжди. Найближчим часом ця розробка пройде випробування в районі ведення бойових дій. У разі успішного застосування серійне виробництво цих БПЛА.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися