Якщо у сусідів прорве дамбу — затопить Луцьк
Волинь

Якщо у сусідів прорве дамбу — затопить Луцьк

18 липня 2014, 20:28
1
0
Сподобалось?
0

Напевно, всі пам'ятають минулорічну літню зливу, яка затопила Луцьк. Зупинився транспорт, річки вийшли з берегів,  додому добиралися на човнах і надувних матрацах. І це спричинив лише невинний літній дощ. А що було б, якби сталася серйозніша проблема? У сусідньому Демидівському районі Рівненської області вже давно б'ють на сполох щодо протікаючої дамби Хрінницького водосховища. Спеціалісти кажуть: якщо прорве, вода дійде і до Луцька.

Про те, що найпотужніша у краю гребля Хрінницького водосховища почала протікати у п'яти місцях відразу, помітили два роки тому. Адже побудована вона у 50-х роках минулого століття.  З того часу лише один раз серйозно лагодилася, не рахуючи незначних поточних ремонтів. Експертиза показала, що у бетонному водоскиді утворилося п'ять пробоїн, що пропускають воду. Діри різного розміру, проте їх потрібно залатати, інакше збільшуватимуться. Якщо ж ремонт відкласти і греблю таки прорве - бути біді. Адже, як стверджує  спеціаліст із питань цивільного захисту Демидівської райдержадміністрації Василь Бурець, від прорваної греблі вся низина вздовж Стиру опиниться під водою. Але якщо на Демидівщині це поля і кілька сіл, то найбільше постраждає Волинь, яка побудована в низині, нижче по течії ріки. Вода дійде до Луцька, затопить історичну її частину. 

І хоча проектно-кошторисну документацію на ремонт бетонної дамби (потрібно 2,5 мільйони гривень, які виділятимуть Волинь і Рівне в спілці)  виготовили ще торік, поки що ніяких рухів не видно. Адже як це завжди буває, ще потрібно провести тендер, визначити фірму, яка проводитиме роботи. А ця процедура забирає кілька місяців. Тож, судячи з усього, цього року ремонтувати дамбу не будуть. 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Влад
    Влад

    Все це Байки дідуся Панаса. Не треба нас лякати затопленням, щоб завбити в бюджеті кошти, котрі за вже розробленою схемою успішно роздерибанять спритні ділки...

    18 липня 2014, 23:19
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися