Петро БОБОНИЧ показує свій глюкометр
Закарпаття

Домашній прилад для вимірювання цукру в крові та томограф для виявлення... раку

26 березня 2017, 14:14
0
0
Сподобалось?
0

Зробив науковець Петро Бобонич із Закарпаття

75-річний Петро Бобонич – унікальний науковець із Ужгорода. Запатентував понад 25 фізико-технічних винаходів, які нагороджені різноманітними дипломами. Зокрема, розробив прилад, за допомогою якого можна в домашніх умовах безкровно та безболісно визначити рівень цукру у крові. А також винайшов ще один незвичайний пристрій – томограф для виявлення новоутворень у молочних залозах.

Пристрій з… прищепки

Ужгородець Петро Бобонич 40 років працював у місцевому національному університеті на фізичному факультеті, є кандидатом наук, викладав біомеделектроніку для студентів-медиків.

– У 2000 році моя дружина захворіла цукровим діабетом, – розповідає Петро Петрович. – Я зацікавився цією проблемою, знав, що виміряти рівень цукру у крові можна за допомогою інфрачервоного випромінювання. Тому вирішив розробити пристрій для діабетиків.

Петро Бобонич при зустрічі показує свій глюкометр, який завбільшки з мобільний телефон. Складається, зокрема, і зі звичайної… прищепки для білизни. Кліпса кріпиться до вуха чи пальця, через кров’яні судини яких проходить інфрачервоний промінь від світлодіода до фотоприймача (його науковець теж сам винайшов) і подає дані про рівень глюкози на монітор апарата.

– Подібний прилад створили американці, але лазерний, який при необережному поводженні може зіпсувати зір, – пояснює Петро Петрович. – До того ж коштує 250 доларів, діоди вартістю 35-50 доларів потрібно замінювати кожні три місяці. А в моєму треба лише міняти батарейки або підзаряджати акумулятори.

Прилад закарпатського науковця дав можливість його дружині й іншим діабетикам не бігти в поліклініку, а робити безкровний аналіз у домашніх умовах і відразу знати результат. Цим безболісним методом можна вимірювати рівень глюкози у крові хоч щохвилини. До Петра Бобонича зверталося багато діабетиків, усім допомогти не міг, тому креслення надіслав до журналу «Радіоаматор», де пояснив читачам, як зробити у домашніх умовах такий прилад, собівартість якого всього 80 гривень.

Апарат ужгородця будуть виробляти в США

Свій глюкометр Петро Бобонич успішно випробував на шести сотнях хворих у медичних закладах Ужгорода. Запатентованим приладом цікавився київський завод «Арсенал», підприємці з Росії, Сингапуру, Ізраїлю, але віз і нині там.

– Кілька років тому підприємець із Харківщини запустив мій глюкометр у виробництво, продавав його за 1200 гривень, а я за працю не отримав нічого, – розповідає Петро Петрович. – Був судовий процес, проте підприємець утік у Китай, де, мабуть, і запроваджує глюкометр у виробництво. Тепер моїм винаходом зацікавились американці й хочуть його виробляти.

Петро Петрович далі експериментує і запатентував приставку до мобільних телефонів або смартфонів для вимірювання рівня глюкози у крові. Згодом виготовив прилад у вигляді наручного годинника і навіть каблучки. Також створив оптичний інфрачервоний томограф для визначення новоутворень у молочних залозах.

– Це дуже проста штука, – скромно каже про свій унікальний винахід Петро Петрович. – Він невеличкого розміру. Під груди ставиться лінійка світлодіодів, від яких інфрачервоне проміння проходить через молочну залозу, а лінійка фотоприймачів реєструє ущільнення та показує на моніторі дані вимірювання.

Запатентував свій пристрій ще 2003 року. Цей прилад зміг би дати можливість діагностувати захворювання без застосування рентгенівського проміння, яке є шкідливим для людей. На жаль, унікальний апарат досі не випробуваний і не запущений у виробництво. Україна ним не зацікавилась, а от учені з Ізраїлю звернули увагу на винахід закарпатця. Можливо, мине час – і про українського вченого Петра Бобонича знатиме світ.

Олена ПАВЛЮК, Закарпатська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися