Сашко МЕКЕ з батьком
Закарпаття

Довга коса до пояса у… хлопця

2 грудня 2017, 12:33
0
0
Сподобалось?
0

Закарпатський школяр відростив волосся довжиною один метр вісім сантиметрів

«Хто то: хлопець чи дівчина?» - не раз здивовано озиралися люди, коли бачили на вулиці хлопчика з довжелезною косою. Олександр Меке, який живе у місті Виноградів на Закарпатті, є місцевою знаменитістю. Адже за 12 років він ніколи не стригся і зумів відростити волосся довжиною один метр вісім сантиметрів. Це зафіксовано у Книзі рекордів України. Після цього на хлопчика звалилася слава, він став відомим на всю країну - його запрошували на телепередачі, про нього писала преса.

На базарі давали дівчачі речі

– Навіщо відростили синові косу? – перше, що запитали, коли зустрілися з батьком незвичного хлопчика Олександром Меке.

– Хотів, щоб мій син був не такий, як усі, щоб він був особєнний, – усміхаючись, відповідає чоловік. – Я дуже гордий, що із сорока міліонів українців мій син став знамєнітим.

Батько Сашка із задоволенням показує нам свідоцтво про рекорд, що влітку зафіксований у Книзі рекордів України. Під час реєстрації зізнавався, що хотів, аби сина запросили на зйомки реклами, шоу чи фільму, але пропозицій не надходило. Єдине, що порадили, так це модельний бізнес, особливо після того, як столичні професіонали зробили безплатну фотосесію. Батько демонструє вражаючі знімки, на яких його син позує з довгим розпущеним волоссям. І справді, відразу й не зрозумієш, що це хлопець. До речі, його не раз плутали з дівчинкою.

– Особливо на базарі, коли йому щось купляли, – сміється батько. – Пропонували кросівки розові, казали: «Беріть для дівчинки».

Сашкові до 12 років ніколи не стригли волосся. Коли був маленьким, боявся перукарської машинки, думав, що вона його покусає. А згодом батьки й самі уже не хотіли відтинати косу, яку роками плекали. У тата визріла мрія – зафіксувати рекорд, щоб його син став знаменитим. А вже після цього можна й обстригти. Адже клопотів з доглядом такого довгого волосся чимало. Щодня треба мити, розчісувати, заплітати на день і на ніч. Цим переважно займалася мама, а коли вона не мала часу, то косу заплітала сестра чи братова дружина.

– Волосся часто мили господарським милом, кропивою, використовували народні засоби, – привідкриває секрет батько.

Олександр МЕКЕ

У школу – з «плетьонкою», на свято – з розпущеним волоссям

Коли сім років тому до школи при­йшов першокласник з кіскою, неабияк здивувалися і вчителі, й учні. Та жодного разу педагоги не викликали батьків на виховну бесіду і не робили зауваження стосовно синової коси. Адже бачили, що хлопчику в такому образі комфортно, до того ж, він завжди акуратно зачесаний. Його улюбленою зачіскою була «плетьонка» (коса), хвостик рідко робив.

Спочатку діти, звісно, кепкували, особливо хлопці, навіть смикали за косу, а згодом усі звикли саме до такого Сашка. А коли він розпускав волосся, переважно на святкові лінійки, уся школа заворожено проводила його поглядом. Дівчата по-доброму заздрили таким косам, а хлопці – хто відверто не розумів «ізюминки», а кому було просто байдуже. «Уявіть лису дівчину. Хіба це гарно?» – кажуть його товариші. Та, незважаючи на незвичність у зовнішності, у Сашка багато друзів і серед дівчат, і серед хлопців.

У мами – майже двометрова коса

Тому друзі щиро здивувалися, коли два місяці тому побачили семикласника Сашка… підстриженим. Тепер він звичайний хлопець, який нічим не відрізняється від своїх однолітків. Спокійний, небагатослівний. Більше за нього розповідає батько. Два місяці тому, коли всеукраїнський рекорд уже був позаду, хлопець надумав відтяти свою довгу косу, бо заважала грати у футбол чи займатися карате. Але тепер Саша трохи жалкує за своїм волоссям, бо…

– Багато спогадів пов’язано з косами, – пояснює. – Хочеться провести рукою по довгому волоссю.

На виручені гроші від продажу коси, а це сім тисяч гривень, хлопець хоче купити скутера чи мопеда. Але ще треба зачекати. Батько пообіцяв, що коли Саші виповниться шістнадцять, він обов’язково придбає для сина його омріяний мотоцикл.

Що цікаво, у цій угорській сім’ї, крім Саші, є ще двоє старших дітей: син і донька. І у них немає такого довгого волосся. Майже двометрову косу відростила собі мама Єлизавета, а тато замолоду теж ходив з довгеньким волоссям. Можливо, у синові він і втілив свою юнацьку мрію?

Олена ПАВЛЮК, Закарпатська область

Фото автора

 

Передрук заборонено


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися