На Закарпатті є «Бермудський трикутник»
Закарпаття

На Закарпатті є «Бермудський трикутник»

14 серпня 2018, 12:02
0
0
Сподобалось?
0

Над згаслим вулканом одночасно у двох літаків відмовили висотоміри

Закарпаття багате на містичні та таємничі місця, куди тепер організовують тури вихідного дня. Одним з них є гора Анталовецька поляна, що неподалік села Анталовці Ужгородського району. Місцеві люди називають її «Бермудським трикутником», адже тут сталася незрозуміла катастрофа.

Анталовецька поляна є початковою вершиною вулканічного масиву Синяк, що тягнеться від Ужгорода до Сваляви. Гора має 968 метрів висоти, вкрита лісом. Дорога до неї звивиста, важкодоступна. Коли наближаєшся до вершини, раптом з-за густого лісу відкривається рівнинна поляна, яка оточена з усіх боків невеликим валом. Це і є вершина.

Як стверджують науковці, це кратер згаслого вулкана, нібито тут відбувалися потужні виверження. І досі, на думку вчених, на глибині десятків кілометрів застигає магма. А це вказує на те, що гора Анталовецька поляна є сплячим вулканом, який може колись прокинутися. Проте дати та часу пробудження передбачити ніхто не може. Тут заборонено полювання, будівництво, розвідувальні роботи, організація таборів, збір рідкісних червонокнижних рослин. Натомість дозволені науково-дослідні роботи.

Час від часу на Анталовецьку поляну піднімаються туристичні групи, аби побачити красу цієї гори, сфотографуватися на кратері згаслого вулкана. А ще – відвідати, як у народі кажуть, «Бермудський трикутник». Так називається у Карибському морі одне з найзагадковіших місць планети. Там з 1950 року відбуваються дивні катастрофи, відмовляє техніка, годинники фіксують неправильний час, компаси вказують хибні координати. Навіть зникають кораблі, літаки, люди, а потім, через багато десятиліть, можуть знову з’явитися!

Отож і Анталовецьку поляну теж називають «Бермудським трикутником». Річ у тому, що тут 28 жовтня 1984 року сталася незвичайна та незрозуміла авіакатастрофа. В Ужгородському районі у той час проводилися військові навчання. Радянські пілоти мали показати майстер-клас з бомбардування. У небо злетіли винищувачі – і раптом сталося непередбачуване. Пролітаючи над Анталовецькою поляною, два літаки один за одним раптом пішли вниз. Спочатку у них відлетіли крила, а тоді палаючі машини врізалися в землю. В обох одночасно відмовили висотоміри! Уламки літаків розкидані по горі – навіть сьогодні у кущах серед дерев туристи знаходять залишки фюзеляжів, приборів. І досі залишається незрозумілим питання: як у радянських досконалих винищувачів могла одночасно відмовити техніка?! Тепер про трагедію нагадує пам’ятник загиблим пілотам – майору Єханову та капітану Романову, встановлений на місці катастрофи. 

Юлія ШЕВЧУК, Закарпатська область

Перердрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися