Екоактивісти б’ють на сполох через плани Коломойського у Карпатах
Закарпаття

Екоактивісти б’ють на сполох через плани Коломойського у Карпатах

23 лютого 2023, 13:05
0
-1
Сподобалось?
-1

Олігарх Ігор Коломойський планує звести в Карпатах ще 2 мегакурорти, – кажуть активісти ініціативи Free Svydovets.

«Наприкінці 2022 року ТОВ «Буковель» звернулося до двох сільрад – Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття). Мета звернення – розпочати підготовку до будівництва ще двох курортів – «Бистриця» та «Турбат», – йдеться у повідомленні спільноти екоактивістів на сторінці у Facebook.

«Тобто Коломойський та його люди не лише не полишили намір побудувати величезний курорт «Свидовець». Вони планують забудувати трасами, підйомниками та готелями ще й сусідні зі Свидовцем гори – хребет Братківський та ліси навколо гори У’ря. Анонсований у 2016 році курорт «Свидовець» має приймати до 28 000 людей одночасно», – стверджують активісти.

У планах проєктантів – 1400 гектарів території, де розміщуватимуться понад 30 канатних витягів, 230 км лижних трас, 700 гектарів готелів та іншої забудови. Анонсовані у 2022 році курорти «Турбат» і «Бистриця» не менш масштабні. Разом це ще 1400 гектарів, 25000 людей одночасно, понад 200 км лижних трас, 28 підйомників. Усі три плановані курорти розміщуються поряд і будуть з’єднані з чинним зараз Буковелем. Тобто в підсумку планується курорт-монстр, розрахований на понад 65 тисяч людей одночасно!

«Для порівняння, це як побудувати посеред Карпат ціле місто розміром понад половину Ужгорода. Усі згадані сільради дали проектованим курортам зелене світло. Станом на зараз триває підготовка необхідних для будівництва документів. Уже цього року маємо шанс побачити початок будівельних робіт та початок катастрофи. Чому катастрофи? Тому що екологічні наслідки будівництва такого курорту-монстру абсолютно точно переважатимуть будь-які короткострокові вигоди», – додають учасники ініціативи Free Svydovets.

Та наводять такі приклади:

  • Буде знищено чи пошкоджено як мінімум три тисячі гектарів диких карпатських лісів, лук та річок. У дійсності – набагато більше. За наявними картами, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть по заповідних територіях, оселищах численних червонокнижних рослин та тварин, унікальних гірських озерах Свидовця і так далі.
  • Лише тільки курорт «Свидовець» – це майже 9 тисяч кубометрів використаної води кожен день і стільки же стічних вод. З двома курортами, анонсованими в 2022 році, вийде під 15 тисяч кубометрів щоденно. Для цього доведеться вкотре зґвалтувати низку карпатських річок (зокрема Чорну Тису), влаштовуючи там резервуари та водозабори.

«Враховуючи, що в 2022 посуху відчували навіть мешканці високогір’я, а Буковель за багато років проблему стічних вод так і не вирішив, наслідки є очевидними. Це все звучить не так райдужно, як золоті гори, що їх обіцяє місцевим громадам Коломойський та його поплічники. Поки виглядає, що навіть керівництво України непублічно стоїть на боці олігархів і підтримує будівництво мегакурорту», – підсумовують свої слова активісти.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися