На Житомирщині поховали загиблого пів року тому полярника
Житомирщина

На Житомирщині поховали загиблого пів року тому полярника

9 листопада 2020, 21:28
0
0
Сподобалось?
0

На Житомирщині попрощалися з полярником Василем Омельяновичем.

Про це повідомляє ТСН.

34-річний Василь Омельянович вкоротив собі віку 8 травня на українській станції "Академік Вернадський" в Антарктиді. Начебто через особисті проблеми. Півтора місяці тіло зберігалося в холодильній камері. Потім американським судном його доправили на материк - у Чилі. Але тамтешні правоохоронці почали вимагати від України докази, що це тіло - саме Омельяновича, зокрема, відбитки пальців.

Днями усі процедури ідентифікації тіла завершилися і загиблого полярника передали українським дипломатам. Вже в Україні смерть Василя Омельяновича розслідує місцева поліція.

"Надійшли документи від іноземних колег, зокрема, свідоцтво про смерть від чилійських правоохоронців. За наявними документами, причина смерті чоловіка стала асфіксія, тобто удушення", - інформує речниця ГУ НП у Житомирській області Алла Ващенко.

Нарешті, після судово-медичної експертизи закриту домовину з тілом Василя привезли до його будинку. Попрощатися з полярником прийшли і його колеги по роботі на українській антарктичній станції, де чоловік працював кухарем. Члени експедицій досі пам'ятають смаколики, які він готував аби підняти настрій полярникам.

"Він був оптимістичним, якщо в нас хтось сумував - він міг приготувати тортик чи щось таке,  щоб підтримати людей", - згадує біолог, учасник антарктичних експедицій Іван Парнікоза.

Омельянович був досвідченим  полярником, це була його 5-та експедиція в Антарктиду. Смерть Василя - перша за часи існування української антарктичної станції.

"В Антарктиді суворі умови і тому, на жаль, ніхто не застрахований, що можуть бути нещасні випадки і випадки, повя’зані з психологічним здоров’ям людей. Це насправді велике випробування", - пояснює експертка з комунікацій Національного антарктичного центру Марина Марушевська.

Василя Омельяновича поховали у рідному Малині. Своєї родини полярник завести не встиг. 

Фото - Укрінформ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися