На Житомирщині паралізований юнак малює картини ротом
Житомирщина

На Житомирщині паралізований юнак малює картини ротом

13 грудня 2020, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Від біди ніхто не застрахований. Через необережний рух чи невдалий крок можна стати прикутим до інвалідного візка. А що робити далі і як жити, коли тобі тільки 18 літ? Цей мужній і небагатослівний хлопець погодився розповісти свою історію боротьби, щоб надихнути інших людей ніколи не здаватися й не втрачати надію.

Зламав четвертий шийний хребець

Максим Калінчук працював інструктором у відпочинковому комплексі «Острів розваг» у Житомирі. У той трагічний день – 8 січня 2015 року – міцний тренований спортсмен демонстрував вправи на батуті й робив подвійне сальто вперед. Поролонові кубики розсунулися, і хлопець вдарився головою об бетон. Зламав четвертий шийний хребець.

– Коли розплющив очі, то спершу нічого не зрозумів – болю не було. Дякував Богові за те, що залишився живий, – пригадує найстрашніший момент у житті 24-річний Максим. – Я спробував поворухнутися, та зрозумів, що повністю паралізований – нижче плечей майже нічого не відчував. Спочатку мені здавалося, що це скоро минеться. Тоді ще не знав про наслідки цієї страшної травми. Добре, що в той момент біля мене був найкращий друг, який мене підтримав.
А далі розпочалася нескінченна боротьба за життя, яка триває й досі. Спортсмена забрала швидка, і два тижні він провів у реанімації. Довго пролежав у лікарні, згодом відновлювався у різних реабілітаційних центрах.

– Не буду лукавити і казати, що це легко. Але здаватися я не збираюся – занадто багато пройдено. Не хочу розчарувати людей, які у мене вірять, – продовжує він. – Кілька разів медики повертали мене до життя, за що їм дуже вдячний. Це зараз можу згадувати все з усмішкою і розповідати, ніби то був сон. Попереду мене чекають нові перемоги і випробування, з якими обов’язково впораюся, – оптимістично стверджує мій співрозмовник.

Мріє про сучасний німецький тренажер за 260 тисяч гривень

Малювати Максим почав через пів року після травми під час реабілітації у Львові. Перший свій ескіз він жартома назвав «Кров з носа».

– До мене прийшла аніматор Світлана. Принесла полотно й акрилові фарби. Дала мені у зуби пензлика. Я вмочив його у червоний колір і ляпнув на тканину. Кажу: «Готово». Перші дні насправді було дуже складно. Страшенно боліла шия. Ніяк не вдавалося навчитися міцно тримати пензлика у зубах. А потім крок за кроком якось приловчився. Спочатку малював те, що було цікаво мені. Потім запропонували зробити картину на замовлення. Так все й почалося, – розповідає художник, який живе з батьками у невеликому будинку в приватному секторі Житомира.

На стіні у кімнаті юнака – власний логотип з ініціалами «МК», саморобний тренажер, розпочаті роботи та палітра. Десятки його картин знайшли власників у Житомирі та Харкові. А малюнок «Слон», який замовила одна дама, поїхав аж у Данію.

– Цю роботу я назвав «Щаслива сім’я», – показує Максим одну зі своїх улюблених картин, написаних під час карантину. – Вирішив провести час з користю і помалювати задля свого задоволення. Довго вибирати фото не довелося. Саме цей знімок запав мені в душу. Що може бути важливіше і цінніше за сім’ю? Для одних – гроші, для інших – кар’єра. Але воно нічого не варте. Я вже переконався. Для мене родина – це те, що змушує рухатись і не опускати мій пензлик.

А ще в Максима є друг Василь, якого називає своїм художнім керівником та асистентом. З ескізами він допомагає й фарби підбирає. Адже на створення картини розміром 30х30 сантиметрів потрібно два тижні. Усі зароблені кошти йдуть на реабілітацію. Впертий та наполегливий юнак не збирається здаватися і вірить, що знову буде ходити. Тому мріє про сучасний німецький тренажер, який коштує 260 тисяч гривень.

– Моя мета – максимально відновитися і повернутися до повноцінного життя, – каже Максим. – Щастя і радість – у нашій душі. Необхідно навчитися насолоджуватися і цінувати кожний день, адже ми не знаємо, коли буде останній.

Хлопець сердечно дякує батькам, братові Вадиму і сестрі Олені, друзям та родині, які зробили все можливе й неможливе, аби підтримати і допомогти йому вистояти, не зламатися.

Картка ПриватБанку: 41494978 3995 2241 (Калінчук Максим Русланович).

Контакти для замовлення картин: (063) 633 69 95.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися