Залишки командного пункту «Заповідний ліс»
Житомирщина

День народження рейхсфюрер святкував під Житомиром

10 травня 2021, 16:59
0
0
Сподобалось?
0

Від секретного бункера нацистського вождя збереглося бетонне бомбосховище

В Україні чимало написано про ставку німецького фюрера Адольфа Гітлера «Вервольф» поблизу Вінниці. Крім нього, існував ще один командний пункт – «Гегевальд» («Заповідний ліс») під Житомиром. Його збудували за дев’ять місяців для рейхсфюрера СС – Генріха Гіммлера. Відомо, що нацист номер два святкував тут день народження. Нині «чорні археологи» на місці колишньої ставки наполегливо шукають підземні ходи, а місцева влада навіть не зробила інформаційної таблички біля популярного туристичного об’єкта.

У роки Другої світової війни німці будували секретні командні пункти. Один з них – при в’їзді у селище Гуйва Житомирського району, за кілька кілометрів від обласного центру. Але відшукати його неможливо без допомоги місцевих жителів. Жодного вказівника – поряд з трасою «Житомир – Вінниця», серед соснової посадки, поміж хлівів і гаражів знаходимо бетонну споруду, зарослу бур’янами. Це – наземний бункер розміром вісім на вісім метрів. Але вражає він своєю міццю. Кажуть, що стіни бомбо­сховища завтовшки від двох до трьох метрів. Обходжу навколо бетонного куба.

– А що, часто сюди іноземці приїжджають? – цікавлюся у місцевої жительки, яка, напевно, знає всі таємниці нацистського режиму.

– Та кілька разів на тиждень. Зараз карантин, то більше шастає наших, – пояснює вона. – Якось була делегація німців. Один з них мені через перекладача пояснював, що його дід служив охоронцем ставки Гіммлера й перед смертю признався, як розстрілював тут радянських полонених. Вони збудували величезні підземелля з ангарами, а їх тут і замурували. Кажуть, що під землею є ще три поверхи. Як німці відступали, то затопили їх водою з річки Гуйва, вона недалеко звідси. Скільки ми вже тут бачили всіляких диваків з локаторами й металошукачами, і всі хочуть знайти вхід на нижній ярус.

Після такої детальної історичної консультації самому захотілося пошукати скарби нацистів. Наскільки я зрозумів з розмови, «чорні археологи», як вітчизняні, так і закордонні, працюють активно. Тільки чомусь байдуже до цього ставиться місцева влада. Але про що можна говорити, якщо, маючи такий загадковий об’єкт, у Гуйві навіть не спромоглися встановити інформаційну табличку.

З документальних джерел відомо, що командний пункт «Гегевальд» будували з жовтня 1941-го до липня 1942 року військовополонені та євреї з бердичівського гетто. Резиденцію відгородили колючим дротом і замаскували деревами.

Вперше світ дізнався про секретну ставку Гіммлера з мемуарів керівника політичної розвідки Німеччини Вальтера Шелленберга у 1956 році, коли у Лондоні вийшла книга «Лабіринт». Там він у кількох епізодах згадує про свої зустрічі з рейхсфюрером під Житомиром у 1942-му, куди прилітав на нараду. Описує територію, де був штаб з бункером.

Саме у «Заповідному лісі» Гіммлер оприлюднив план «Ост», який передбачав колонізацію окупованих східних територій. Він віддав наказ організувати навколо своєї резиденції перші поселення «справжніх німецьких селян». Для цього виселили 15 тисяч українців з 29 сіл, які одразу отримали німецькі назви. На їхнє місце завезли німецьких колоністів. Кожен поселенець ставав повноправним господарем майна, залишеного селянами. Колонія була особистим показовим проєктом Генріха Гіммлера, який намагався заселити «справжніми німцями» окуповані території. Чисельність населення становила понад  10 тисяч фольксдойче (людей, які мали німецьке коріння, але не були громадянами Рейху). А 7 жовтня 1942 року рейхсфюрер святкував день народження у ставці під Житомиром. З тієї події навіть збереглися фотографії...

***

Ініціатор будівництва «Гегевальду» Гіммлер 23 травня 1945 року під час допиту британськими контррозвідниками розкусив ампулу з ціанистим калієм і за 30 секунд сконав, забравши із собою у пекло чимало таємниць. Серед них і інформацію про загадковий об’єкт з поетичною назвою «Заповідний ліс».

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися