Юлія КОЗАК з чоловіком
Житомирщина

Трагедія на Житомирщині: молоду матір вбили на очах у маленького сина

29 серпня 2021, 20:12
0
-3
Сподобалось?
-3

За страшний злочин засудили чоловіка загиблої та його сестру

У Бердичеві на Житомирщині майже чотири роки люди чекали справедливого вироку суду у справі трагічної загибелі Юлії Козак. Жінка померла вдома на очах у родини. Чоловік та сестра померлої начебто намагалися її врятувати й навіть кілька разів викликали «швидку». Та потім з’ясувалося: 6-річний син бачив,  що маму… вбили.

Хотіла втекти від чоловіка-тирана

Сімейне життя Юлії зі Святославом не надто гарно складалося відразу. Сусіди згадують, що відколи жінка завагітніла, не раз бачили її із синцями на руках та обличчі. Через це начебто вона часом взагалі не виходила з дому або ж ретельно маскувала синці під косметикою.

Про те, що тато з мамою часто сварилися й батько піднімав на неї руку, розповідав бабусі маленький Давидко. Врешті Юлі увірвався терпець, й вона подала на розлучення. Але втекти від чоловіка-тирана жінка не встигла.

Того дня – 18 січня 2018 року – вона мала отримати від свого дідуся грошовий переказ. Як розповіла у суді мама загиблої Ірина Білецька, Юля була у нього єдиною онукою, тож нічого для своєї кровинки не жалів. Щомісяця переказував у межах 10 тисяч гривень й оформив на неї весь свій спадок, у тому числі гарну квартиру у Москві. Коли почув, що онука не хоче жити зі Святославом, підтримав й надіслав велику суму, аби її вистачило на переїзд до мами у Миколаїв.

Очевидно те, що мали прийти гроші, знав чоловік та його сестра. Бо малий Давидко зізнався: бачив, як тітка нишпорила у маминих речах. Малюк розповів Юлі, й вдома знову зчинилася сварка. Під час того конфлікту молодій жінці стало погано, вона почала втрачати свідомість. До неї раз викликали швидку допомогу, вдруге, але врятувати не змогли. Врешті констатували смерть.

Намагалися видати все за нещасний випадок

Що це не випадковість, а вбивство, запідозрила мама Юлі. Здивувало, що Святослав хотів якнайшвидше поховати дружину. Помітила на тілі дочки жахливі синці, яких не могли приховати товсті шари косметики. У розповіді, що в Юлі стався епілептичний напад (а такого раніше ніколи не було) чи що вона отруїлася алкоголем, жінка не вірила. Як і в те, що Святослав так рятував кохану, що аж руку травмував, теж. І вона почала наполягати на відкритті кримінальної справи. Добре бачила: у труні дочка лежала вся синя. Врешті загибель Юлі назвали убивством – коли прийшли нові результати експертизи, які засвідчили: жертву задушили.

Розпочалося слідство, підозра у вбивстві упала на Святослава та його сестру Світлану. Та вони категорично не визнавали своєї вини. Доводили, що жінка змішала вино з якимось енергетичним напоєм, й через це у неї стався напад. Мовляв, Юля втратила свідомість, а чоловік із сестрою намагалися її врятувати до приїзду «швидкої» – пхали у рот ложку, щоб не запав язик, проводили інші маніпуляції. Переконували, ніяких грошей в жінки не шукали. Та й не мала вона їх, бо на пошті не виявилося потрібної суми – переказ не видали.

А Давидко розповідав інше – про те, що під час сварки тато маму бив, а тітка стискала горло. Зізнався, що він підглянув у щілину в дверях і все бачив. А ще чув, як тато, коли вибіг на балкон, говорив: «Що ми наробили? Боже, верни її, я більше ніколи пальцем не зачеплю…»

Мільйон гривень моральної шкоди

Хлопчик давав покази, однак Богунський суд не взяв їх до уваги. Коли восени торік прозвучав вирок, мама Юлі не могла стримати гніву. Бо почула: зятя визнали винним й дали йому десять років неволі, а його сестру цілком виправдали!

– Та їм обом треба довічне дати, – плакала Ірина Білецька.

І ось нещодавно справу розглянув Житомирський апеляційний суд. Він справді скасував вирок суду першої інстанції, й це стало повною несподіванкою найперше для Світлани. Бо тепер і її визнали винною! Суд присудив і Святославу, і його сестрі по 12 років позбавлення волі. Також з них мають стягнути на користь потерпілої (Білецької Ірини Валентинівни) 70 тисяч 328 гривень на відшкодування матеріальної шкоди та 1 мільйон – на відшкодування моральної. Цього разу суд взяв до уваги свідчення малолітнього сина загиблої.

Обвинувачені оскаржуватимуть це рішення у касаційному суді. Тим часом бабуся Давидка клопоче, аби батька позбавили прав на сина. Вона не хоче, аби убивця її дочки розпоряджався спадком, до якого не має жодного відношення, й не скалічив ще більше долі Давидку.

– Це нелюди. Щоб ні разу не попросити прощення, не запитати, як Давид, – не може стримати сліз убита горем бабуся хлопчика. – А він боїться навіть їхні тіні.

***

А поки історія набула нового розголосу. Виявилось, Світлану не взяли у залі суду під варту. Відповідне рішення про виконання вироку надійшло до поліції Бердичева майже через два тижні. Коли поліцейські виїхали за місцем проживання засудженої, її… не застали вдома.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися