Любов ПЛАКСЮК
Житомирщина

Вчителька історії стала артилеристкою

12 червня 2022, 09:45
0
1
Сподобалось?
1

«Орки даремно до нестями бояться лише наших воїнів-чоловіків, їм куди більше потрібно остерігатися наших жінок!» – кажуть українські військові. Серед тих, хто наганяє жах на окупантів, – командирка артилерійського підрозділу лейтенантка Любов Плаксюк.

Молода жінка родом з Баранівки Житомирської області. Більше року вона працювала вчителькою історії у сільській школі, поки її не закрили. Це був 2016 рік. Зізналася, що піти в армію запропонував знайомий: «Якщо тебе не лякає, що ти будеш єдиною жінкою в колективі, то ми готові тебе взяти». Любу це не зупинило. Більше того, прийшовши на «жіночу» посаду радіотелефоністки, вона почала освоювати і суто чоловічі спеціальності.   

– Вважаю, що у військовому колективі ми повинні заміняти одне одного. Вирішила спробувати себе у якості навідниці. Коли я побачила «Гіацинт-С» і вперше проїхалася на машині, від гуркоту якої перехоплює дух, зрозуміла: це – моє! – розповіла Любов журналістам.

Весь вільний час Плаксюк вивчала роботу номерів розрахунку, конструкцію артустановок, читала відповідну літературу, а у 2019-му зробила перший постріл з гармати на полігоні. Лютий 2022-го військова зустріла в районі проведення ООС уже на посаді командирки батареї самохідного артдивізіону. Люба – перша жінка, яка очолила артилерійський підрозділ в українській армії.

В угрупованні Об’єднаних сил кажуть, що завдяки вмінням Любові Плаксюк миттєво реагувати на зміну обстановки, приймати оптимальні рішення, швидко рахувати установки для стрільби та вираховувати поправки для ведення вогню російські війська зазнають величезних втрат у техніці та живій силі.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися