Подружжя з Житомирщини вчить собак шукати вибухівку і передає псів армії
Житомирщина

Подружжя з Житомирщини вчить собак шукати вибухівку і передає псів армії

30 жовтня 2022, 12:10
0
1
Сподобалось?
1

Під час війни службові собаки рятують людей, допомагають знайти живих під завалами, попереджають наших воїнів про наближення ворога і показують саперам, де закладено міни. Таких навчених тварин дуже потребує українська армія. Власники розплідника «Замкова гора» з Житомира Юлія Куренкова та Юрій Білоусов – кінологи. Багато літ вони розводять німецьких і бельгійських вівчарок. За час повномасштабного вторгнення подружжя уже підготувало та передало Збройним силам України вісім собак для пошуку вибухових пристроїв.

Досвідчений кінолог Юрій Білоусов розповідає, що з початку війни думали, як реально допомогти нашій армії. Він та дружина вміють працювати із собаками. Тому вирішили підтримувати захисників таким чином – тренувати для них тварин. Знайшли знайомих за кордоном, які привозять щенят, а кінологи їх виховують і навчають. Усе це роблять безкоштовно.

Нещодавно Юлія Куренкова та Юрій Білоусов передали підрозділу Національної гвардії двох тренованих собак: 12-місячного пса Лі та семимісячного Артуша.

– Їх нам привезли зі Словаччини завдяки «Спілці кінологів України». У собаки Лі більш поступливий характер, а Артуш, хоч ще зовсім юний, стане справжнім бойовим псом, – розповідає Юлія Куренкова. – Щоб навчити щеня, потрібно з ним наполегливо і терпеливо працювати шість місяців. Тільки тоді чотирилапий друг зможе стати досвідченим сапером.

– У нашому підрозділі уже є чотири собаки, які більш-менш підготовлені для виконання спеціальних завдань, – додає нацгвардієць-кінолог з позивним «Чіп». – Вони вміють знаходити людину по запаху. Але зараз більше потрібні собаки-детектори, адже маємо дуже багато замінованих територій. Тварин, навчених житомирськими кінологами, будемо використовувати для пошуку боєприпасів, вибухівки та мін у звільнених від окупантів населених пунктах, у лісових смугах та на полях. Хочу сердечно подякувати Юрію Білоусову та Юлії Куренковій за таку неоціненну й дуже потрібну допомогу.

– Наші собаки вміють обшукувати транспорт і різні приміщення. Тварина змалечку навчена працювати навіть в екстремальних умовах, шукати у завалах та серед руїн, – зазначає Юрій Білоусов. – Тренуємо молодих вівчарок у лісах та на польових дорогах. Але не кожну собаку можна навчити за запахом знаходити вибухонебезпечний предмет. Пес повинен мати природні інстинкти та вроджені здібності. Якщо вони є, то тоді є сенс його навчати.

Кінолог каже, що найкраще піддається тренуванню бельгійська вівчарка породи малінуа. Це розумні тварини з доброю пам’яттю, вони слухняні, сміливі і кмітливі.

Наразі у житомирських кінологів у їхньому розпліднику 20 собак, яких вони спеціально готують і тренують шукати вибухонебезпечні пристрої.

Олесь ТИХОНЕВИЧ

Кінологи Юлія КУРЕНКОВА та Юрій БІЛОУСОВ

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися