СБУ припинила діяльність диверсійно-терористичної групи спецслужб РФ
Україна

СБУ припинила діяльність диверсійно-терористичної групи спецслужб РФ

17 квітня 2019, 14:58
0
0
Сподобалось?
0

Співробітники Служби безпеки України припинили діяльність на території нашої держави диверсійно-терористичної групи спецслужб РФ. Про це на спільному брифінгу з Головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом повідомив Голова Служби Василь Грицак. Оперативники контррозвідки Служби затримали сімох учасників групи, двоє з яких є кадровими офіцерами російських спецслужб. «Сьогодні зранку був затриманий ще один спільник диверсантів», ‒ додав Голова СБУ. З початку 2017 року на територію України з Росії і так званої «ДНР» було направлено декілька автономно діючих бойових диверсійних груп російської військової розвідки для ліквідації офіцерів спецслужб України. «Одна із таких груп 27 червня 2017 року вчинила терористичний акт у центрі Києва, підірвавши автомобіль генерала Головного управління розвідки Міністерства оборони України Максима Шаповала, унаслідок якого він загинув», ‒ наголосив Василь Грицак. За аналогічним сценарієм 04 квітня поточного року в Києві під час спроби закладання вибухового пристрою під автомобіль іншого українського військового розвідника стався самопідрив, унаслідок чого виконавець, він же керівник російської диверсійної групи, отримав важкі тілесні ушкодження. 

https://www.youtube.com/watch?v=cSVDCWApztw

Служба встановила особу керівника бойової диверсійної групи, що безпосередньо закладав вибуховий пристрій. Це громадянин РФ Комарічєв Олексій Анатолійович, який є офіцером російської військової розвідки. Крім цього, СБУ встановила місце перебування та затримала на конспіративній квартирі ще одного учасника диверсійної групи – російського громадянина Дзортова Тимура Мовлайовича. Він служив в особистій охороні Глави Республіки Інгушетія, а у 2015-2017 роках займав посаду заступника керівника Адміністрацій Глави Інгушетії.«Обидва затриманих є громадянами РФ, але для прикриття терористичної діяльності в Україні вони отримали паспорти Республіки Киргизстан», ‒ зазначив очільник СБУ.

У процесі розслідування обох терактів завдяки проведеному оперативниками СБУ комплексу контррозвідувальних заходів, роботі слідчих Служби та прокурорів Головної військової прокуратури зібрані беззаперечні докази, які вказують – обидва теракти сплановані, профінансовані та здійснені російськими спецслужбами. «Це були спільні операції Федеральної Служби безпеки та Головного управління Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації. Організацію та здійснення обох забезпечували одні й ті ж службові особи спецслужб», ‒ підкреслив Василь Грицак. Оперативники спецслужби встановили, що першу спробу вбивства українського військового контррозвідника Комарічєв і Дзортов планували ще у 2017 року за сприяння представників так званого «МДБ ДНР», зокрема громадянина України Шутова Олега Миколайовича. Слідством встановлено, що саме ця особа заклала вибуховий пристрій під автомобіль генерала Максима Шаповала. 

https://www.youtube.com/watch?v=wQUuX8WdUvo

Службою встановлено, що Шутов є співробітником «Центру спеціальних операцій МДБ ДНР», який очолює Василь Євдокимов на призвістко «Ленін». «Саме Євдокімов-«Ленін» за завданням російських спецслужб організував підрив 31 березня 2017 року автомобіля контррозвідника СБУ полковника Олександра Хараберюша у Маріуполі», ‒ нагадав Василь Грицак. 

У 2017 році Шутов за завданням спецслужб Росії безпосередньо здійснював підготовку нового терористичного акту, виконавцями якого мали стати Комарічєв і Дзортов. Весь час Шутов залишався у Донецьку, своїми агентами керував за допомогою шифрованого листування. Оперативники Служби безпеки України встановили всіх членів цієї агентурної мережі. У результаті вжитих СБУ заходів російські спецслужби у 2017 році відмінили операцію, але не відмовилися від організації терористичного акту. З травня 2018 року підготовку операції з ліквідації офіцера української розвідки здійснювала інша людина. Це – громадянин Російської Федерації Куштов Башир Абдулхамідивич. 

Як стало відомо СБУ, дії Куштова, Комарічєва і Дзортова координувала особа на ім’я «Рустем» - помічник начальника Головного управління Генерального штабу Збройних Сил РФ. «Рустем» особисто опікувався тренуванням обох виконавців та приймав рішення щодо конкретного часу і способу ліквідації офіцера українських спецслужб, а також повідомив виконавцям про місця прихованого зберігання зброї та вибухівки у Києві. «Але справжнім організатором вбивств, унаслідок яких загинули Олександр Хараберюш і Максим Шаповал, та мав бути ліквідований ще один офіцер українських спецслужб, є генерал-лейтенант ФСБ РФ  Мінаєв Дмитро Вікторович, начальник Департаменту контррозвідувальних операцій Федеральної служби безпеки РФ», - наголосив Голова СБУ. 

У дні підриву автомобілів Хараберюша і Шаповала Мінаєв особисто контролював фінальну фазу терористичних операцій, знаходячись у так званому «Центрі спеціальних операцій МДБ ДНР» у  Донецьку. «Правоохоронцями встановлено, що при підготовці теракту співробітники російської військової розвідки безперешкодно користувалися відкритими базами даних на громадян України, у тому числі системою «Безпечне місто» для збору необхідної інформації та організації віддаленого спостереження за обраними об’єктами ліквідації», - зазначив Анатолій Матіос. Отримані СБУ плани російських спецслужб свідчать, що їхня терористична діяльність не обмежується Україною, під загрозою і країни, зокрема, Євросоюзу. «Спецслужби РФ у своїй підривній діяльності порушують всі норми міжнародного права», - наголосив Василь Грицак.

https://www.youtube.com/watch?v=lnzpH41zl4c

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися