Світ

Скільки у світі платять за електроенергію?

2 липня 2015, 16:58
2
-1
Сподобалось?
-1

Вуличні демонстрації та протести у Вірменії вже охопили п’ять міст. Люди вийшли на вулиці після різкого підвищеннях тарифів на електроенергію. Такі ж народні хвилювання знесли у лютому 2013 року владу болгарського прем’єра. Як вважають політологи, це типові для пострадянських країн протести та протиріччя. З одного боку – звичка бідного населення до дешевої електроенергії, з іншого – ринкова економіка в країнах, де повмирала майже вся промисловість. А платити змушують, як і в розвинутих країнах!

То скільки ж коштує електроенергія у світі? Для деяких країн це відверта розкіш. Інфраструктури там немає, промисловості теж, люди живуть у халупах, покритих банановим листям, тож вартість кіловат-години порівняно з їхніми доходами там просто недосяжна. На Ямайці, островах Кука, Соломонових та інших – від 50 до 90 центів кВ/г.

Країни, де влада грається в популізм або соціалізм, і електроенергія коштуватиме дешево. Першість тут у Венесуели, яка за один кіловат-годину платить 0,48 цента. В Єгипті – від 1 до 10 центів, залежно від споживання. Чотири центи – в Узбекистані, 2,6 – у нашій неньці Україні (приблизно 60 копійок від 100 кВт/г), 2,4 – в Росії.

Ну, і нарешті нормальні країни з ринковою економікою та розвинутою промисловістю, де небідні люди платять десь від 10 до 40 центів за кіловат-годину: Бельгія – 29, Данія – 40, Франція – 19, Німеччина – 46, Швейцарія – 25, Литва – 19, в США – від 8 до 17 центів.

…Чи треба пояснювати, чому схвилювалося бідне населення спочатку в Болгарії, а тепер і у Вірменії, якщо їм підняли вартість кіловат-години до 10 центів (на наші гроші – дві гривні з копійками)?

 

 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • гость
    гость

    5-17 центов 1квт в США- это 40коп-1,2гн при курсе 8грн/дол. Именно столько платили украинские потребители до 2014года. Но средняя зарплата в Украине -3300грн, а в США -5000долларов. Чувствуете, на сколько мы переплачиваем!!

    2 липня 2015, 17:14
    Відповісти
  • DJNKCS
    DJNKCS

    Ви взагалі можете при згадуванні країн Тихого океану якось не "викрикувати" образливі слова щодо них?!

    2 липня 2015, 21:28
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися