Світ

В Росії звільнили директора Держархіву, який розвінчав міф 28 панфіловці в роки Другої світової війни

25 березня 2016, 15:49
0
0
Сподобалось?
0

У Росії звільнили з посади директора Державного архіву, який виступав проти міфологізації історії російською владою. Найгучнішим виступом Сергія Мироненка проти державної фальсифікації історії стало оприлюднення даних про те, як в СРСР створювали міф про «28 панфіловців». Він наголосив, що «навіювати золотий сон» і займатися міфологізацією історії – це «не його фах».

Доктор історичних наук, професор Сергій Мироненко очолював Державний архів Росії майже чвертьстоліття, від самого його створення 1992 року. Власне, саме створення цього закладу відбулося на хвилі відкритості, що настала після розпаду Радянського Союзу. Але 2015 року Мироненко наразився на критику, зокрема, з боку міністра культури, коли кілька разів виступив із розвінчуванням відомої радянської героїчної історії з часів Другої світової війни, чи, як досі називають у Росії її радянсько-німецьку частину, «Великої Вітчизняної». Йдеться про так званих «28 панфіловців».

Як зазначається, розвінчала вигадану радянськими пропагандистами історію ще Головна військова прокуратура СРСР у 1948 році, але про це мало кому було відомо. Мироненко в кількох публічних виступах нагадав про той документ і оприлюднив його на сайті Держархіву.

Відома в радянські часи легенда стверджувала: 28 бійців дивізії під командуваннямгенерала-майора Івана Панфілова під час оборони Москви восени 1941 року в бою під російською столицею зупинили наступ понад 50 танків німецьких нацистів, 18 із них знищили і всі при цьому героїчно загинули. Розповідь про це розкрутила військова газета «Красная звезда». Пізніше газета оприлюднила і всі 28 імен. Урешті їх посмертно нагородили званнями Героїв Радянського Союзу. Але «загиблі», дізнавшись із преси про нагороду, почали звертатися по свої зірки…

За з’ясування справи взялися правоохоронні органи, і врешті головний військовий прокурор СРСР склав звіт: уся історія про «28 панфіловців» вигадана, їхнього подвигу не було, і все це вигадка кореспондентів армійської газети!

Сучасній владі РФ правдива історія не сподобалася. Тим більше, що зараз знімається одноіменний «героїчний фільм». Цей проект виграв грант від Міністерства культури Росії на 30 мільйонів рублів – половину від офіційно планованого кошторису. Автори фільму, ясна річ, відкидають звинувачення, що беруть участь у фальсифікації історії.

Джерело: УНІАН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися