У Польщі поглумилися  над пам’ятником на могилі українського священника
Світ

У Польщі поглумилися над пам’ятником на могилі українського священника

9 листопада 2018, 17:43
0
0
Сподобалось?
0

На кладовищі у селі Фредрополь (Підкарпатське воєводство) знищено два пам’ятники над могилами  українців. Ймовірно, знищення відбулося до Дня всіх Святих, коли жителі Польщі відвідують могили своїх близьких. Про це пише “Наше Слово“.

 «Коли 1 листопада на кладовище у Фредрополі приїхали українці з Перемишля, щоб запалити лампадки на могилах, побачили, що деякі пам’ятники знищені», – говорить Марія Туцька, голова перемиського відділу Об’єднання українців у Польщі (ОУП).

Невідомі знищили могилу о. Івана Гнатищака. Священик до ІІ Світової війни був парохом греко-католицької парафії у селі Корманичі (3 км на південний схід від Фредрополя). Зловмисники перевернули елемент пам’ятника з прізвищем священика. На другій могилі, у якій похоронена Клавдія Гумецька, зіравно частину надгробка.

Село Фредрополь знаходиться у Перемиському повіті. У 1921 р. (тоді було містечком) нараховувало 52 хати та 302 мешканці, з них 269 українців та 23 поляків. Сьогодні матеріальними слідами, які підтверджують українське минуле села, є могили на цвинтарі з українськими прізвищами та дерев’яна греко-католицька церква, побудована в 1860 р. (сьогодні римо-католицька святиня).

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися