У Польщі з'явиться пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу
Світ

У Польщі з'явиться пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу

28 лютого 2019, 19:13
0
0
Сподобалось?
0

У польському Любліні на території колишнього концтабору Майданеку поставлять пам'ятник українському греко-католицькому священику Омеляну Ковчу, якого вважають символом примирення і згоди між людьми. Про це пише Хроніка Любарта з посиланням на Gazeta.ua.

Відповідне рішення міськрада затвердила рік тому. Пам'ятник буде створено з ініціативи Люблінського фонду духовної культури пограниччя. Його виготовленням займається київський скульптор Олександр Дяченко.

На пам'ятнику буде напис польською, українською мовами та івритом з фрагментом листа отця до сім'ї, де він просить не намагатися звільнити його з концтабору: "Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латиші та естонці. Я єдиний священик серед них. Я навіть не можу собі уявити, як вони будуть тут без мене. Тут я бачу Бога, який однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той самий Великий і Всемогутній Бог веде нас. Коли я молюся, кожен теж молиться... Вони вмирають по-різному, і я допомагаю їм пройти цей маленький місточок до вічності".

Омелян Ковч народився 20 серпня 1884 р. у селі Космач на Косівщині в родині священика. У 1919-1921 роках він служив капеланом в Українській Галицькій армії. Після початку Другої світової війни виступав проти переслідування людей різних національностей, у тому числі хрестив і рятував євреїв, відвідував їх у гетто і заборонив своїм парафіянам брати участь в антиєврейських діях.

У січні 1943 року отця Омеляна Ковча заарештували і ув'язнили в концтаборі Майданек. Отець до останнього дня життя сповідав і причащав в'язнів концтабору. Ковч помер від флегмони ноги, що призвела до серцевої недостатності.

У 2001 році Папа Римський Іванн Павло II проголосив отця Омеляна Ковча блаженним мучеником разом з іншими мучениками греко-католицької церкви.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися