Парагвай... як Волинь у мініатюрі
Світ

Парагвай... як Волинь у мініатюрі

14 квітня 2019, 12:35
0
0
Сподобалось?
0

Мандрівник із Чернігова Олександр Волощук розповів  про свої відкриття в Латинській Америці, назвавши умовно Парагвай  «маленькою Волинню». Про це пише   кореспондент газети ДЕНЬ.

«Довоєнна переселенська  хвиля із Волині до Парагваю тривала кілька років: з 1936-го до 1939 року. Західноукраїнські землі тоді входили до складу Польщі, тому до Латинської Америки поїхали також мешканці нинішньої Брестської області. Такі ж українці з типовими волинським прізвищами. Мова волинян законсервувалася, -розповідає мандрівник.

« Я помітив, що деякі сучасні українські слова парагвайським фермерам незрозумілі. Якщо волинянин одружувався з місцевою, то українська ідентичність, переважно, зберігалася. Якщо парагваєць одружувався з волинянкою, то все було з точністю до навпаки. До речі, диктатор Альфредо Стресснер (правив країною з 1954-го до 1989 року) поважав українців, навіть приїздив на відкриття пам’ятника Шевченкові», -ділиться враженнями Олександр Волощук.

« Якщо говорити про наших земляків, які опинилися в Латинській Америці, то найбільшими оптимістами є саме українці Парагваю. Вони дружні, товариські. Нормальні закони, тому нащадки бідних поліщуків стали там заможними людьми. І кольори українського прапора відображено в гербі міста Енкарнасьйон. Це своєрідна данина внеску українців (нащадків волинян) у розбудову цієї частини країни».СТАРИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ЦВИНТАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися