Світу загрожує
Світ

Світу загрожує "банкрутство народжуваності": вперше в історії людства літніх людей стало більше, ніж маленьких дітей

20 квітня 2019, 19:50
0
0
Сподобалось?
0

За даними ООН, наприкінці 2018 року кількість тих, хто подолав віковий рубіж в 65 років, перевищила кількість тих, кому менше 5 років,- пише УНІАН з посиланням на  Бі-бі-сі.

На Землі зараз живе близько 705 млн людей, кому за 65. А тих, хто молодше п'яти, близько 680 млн. Нинішні тенденції вказують на те, що до 2050 року ця різниця стане ще значнішою - на кожну дитину до п'яти років буде припадати більше ніж дві людини, яким за 65.

Крістофер Мюррей, директор Інституту оцінки стану здоров'я при Вашингтонському університеті, говорить: майже половині всіх країн світу загрожує "банкрутство народжуваності" - дітей народжується недостатньо для того, щоб підтримувати кількість населення тієї чи іншої держави. Згідно з даними Світового банку, в 1960 році коефіцієнт народжуваності в світі становив близько п'яти дітей на кожну жінку. Через майже 60 років він скоротився вдвічі - до 2,4. У 1960 році люди в середньому жили трохи довше 52 років. Нинішня ж очікувана тривалість життя досягла 72 років. Тиск на пенсійну систему і систему охорони здоров'я зростає. Проблема старіння населення гостріша в розвинених країнах. Там, як правило, нижча народжуваність, і причина цього, в основному, - економіка: рівень дитячої смертності нижчий, засоби контролю над народжуваністю загальнодоступні, а ростити і виховувати дітей - досить дорого. Найкращий приклад - Японія, де очікувана тривалість життя - близько 84 років (найвища у світі) і 27% населення старше 65 (теж найвищий показник у світі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися