Видатних українців - жертв політичних репресій вшанували у Празі
Світ

Видатних українців - жертв політичних репресій вшанували у Празі

20 травня 2019, 17:40
0
0
Сподобалось?
0

У Празі  поклали квіти до могил видатних українців - жертв політичних репресій.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу Посольства України в Чехії.

«19 травня, в День пам'яті жертв політичних репресій, співробітники Посольства України в Чехії вшанували пам'ять українських діячів, які у 1945 році стали жертвами радянського репресивного режиму», - йдеться у повідомленні. 

Посол України Євген Перебийніс та дипломати Посольства України в Чеській Республіці поклали квіти на Ольшанському цвинтарі в Празі до могил таких діячів: Августина Волошина, Миколи Долиная, Степана Клочурака, Юрія Перевузника, Максима Славінського, Миколи Галагана.

Августин Волошин – Президент Карпатської України, у травні 1945 року заарештований радянською військовою контррозвідкою, перевезений до Москви, де був закатований в Лефортовській в’язниці. 

Микола Долинай - міністр охорони здоров'я Карпатської України, у 1945 році заарештований органами НКВС, вивезений до Москви, засуджений, перебував у таборах Нижнього Тагілу. У 1953 році повернувся до Праги, працював лікарем. 

Степан Клочурак - міністр збройних сил Карпатської України, у травні 1945 року заарештований радянськими спецслужбами, відбув понад 10 років у тюрмах і концтаборах СРСР, повернувся до Праги у 1956 році.

Юрій Перевузник - міністр внутрішніх справ Карпатської України, у 1945 році заарештований радянськими спецслужбами, відбув 11 років каторги в Сибіру, після чого важко хворим повернувся до Праги.

Максим Славінський – посол УНР в Чехословаччині, заарештований радянською контррозвідкою у 1945 році, помер від катувань у київській Лук’янівській тюрмі.

Микола Галаган – посол УНР в Угорщині, у 1945 році заарештований радянськими спецслужбами, подальша його доля невідома. 

Повідомляється, що  українці Чехії також пройшли центром Праги у вишиванках, тримаючи в руках плакати з українськими політичними в'язнями Кремля, привернувши таким чином увагу мешканців та гостей Праги до репресивної політики путінського режиму.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися