Такі інкубатори для немовлят ставили у парку розваг
Світ

Недоношених дітей показували за гроші, мов у зоопарку

2 лютого 2020, 19:50
0
0
Сподобалось?
0

Дитячий інкубатор розробили у Європі ще на початку ХІХ сторіччя, однак в Америці відмовилися їх визнавати. Адже вважали, що недоношені діти – генетично неповносправні, і рятувати їх не потрібно. Лікар Мартін Куні пішов на відчайдушний крок – на початку 1900-х він привіз з Франції інкубатори і відкрив «павільйон малюків» у парку розваг, поряд з «американськими гірками».

За 25 центів кожен бажаючий міг подивитися на недоношених дітей, які лежали в цих інкубаторах. Кілограмові тільця, які ворушилися у скляних скафандрах, стали найпопулярнішою розвагою американців. Гроші полилися рікою. А проблем з «експонатами» у Мартіна Куні не було: у лікарнях їх, недоношених, тоді кидали напризволяще.

Мартін КУНІ з недоношеними дітками

Інкубатори були діючі, підключені до водяного котла з термостатом, який регулював температуру. Малюки отримували чисте профільтроване повітря. Годували їх грудним молоком спеціально найняті годувальниці, які харчувалися за спеціальною дієтою, щоб у діток не боліли животики. Їх цілодобово доглядали медсестри та лікарі, які дуже боялися Мартіна – він щедро платив, але й легко звільняв за недогляд чи викурену цигарку. Білу уніформу персоналу прали і дезінфікували щодня. Так, завдяки жорстким вимогам лікаря більшість дітей стали виходжувати і вручати щасливим батькам. Почувши про це, недоношених немовлят стали звозити до парку розваг зі всієї Америки. Лікар усіх приймав безкоштовно, незалежно від соціального статусу чи кольору шкіри.

До кінця 1930-х років «павільйони малюків» Мартіна Куні працювали мало не у всіх парках розваг Америки. Останні роки свого життя чоловік переконував педіатрів та дитячих лікарів у потребі створення центру чи відділень, де б виходжували недоношених новонароджених. І він таки досяг свого! Мартін Куні помер навесні 1950 року, коли при більшості лікарень вже діяли інкубатори. А перший науково-дослідний центр для недоношених дітей відкрили в Америці лише після 40 років існування «павільйонів малюків». Весь цей час їх виходжували лише у парках розваг.

Завдяки винахідливості Мартіна Куні з 8000 дітей, які пройшли через його інкубатори, 6500 були врятовані!

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися