Першій «людині з пробірки» виповнилося 42 роки
Світ

Першій «людині з пробірки» виповнилося 42 роки

25 липня 2020, 15:07
0
0
Сподобалось?
0

25 липня 1978 року народилася британка Луїза Браун – перша "людина з пробірки". Дівчинка з вагою 2,608 кг з'явилась на світ шляхом кесаревого розтину.

Батьки Луїзи протягом 9 років не могли зачати дитину, тому вирішили взяти участь в експериментальному на той час екстракорпоральному заплідненні. Процедуру провели в англійському місті Оулдгомі під керівництвом Роберта Едвардса. Кілька років до цього науковець здійснив перше успішне штучне запліднення людської яйцеклітини у лабораторних умовах, - пише Газета.юа

"Коли я народилася, мені зробили сотні аналізів і тестів. Зокрема взяли відбитки пальців. Але лікарі не знайшли відхилень. Тож тестів більше не проводили і дозволили жити нормально", - розповіла Луїза Браун.

Поява першої "людини з пробірки", саме так називають Луїзу Браун, викликала двозначну реакцію у суспільства. Частина засуджувала подібні експерименти, аргументуючи тим, що науковці порушують морально-етичні норми і "граються в Бога". Подібні думки висловлювала й церква. Проте багато людей одобрювали досягнення дослідників, адже тепер безплідні пари отримали шанс на власне потомство.

За 4 роки в Луїзи народилася сестра Наталі, також зачата шляхом ЕКО. У травні 1999 року вона стала першою "людиною з пробірки", яка народила природно зачату дитину. Згодом Луїза також народила двох дітей. Це спростувало теорію, що "люди з пробірки" не здатні самостійно дати здорове потомство.

У 2010-му році науковця Роберта Едвардса нагородили Нобелівською премією за його дослідження. На той момент кількість народжених від штучного запліднення сягнула близько чотирьох мільйонів осіб. Клініка, у якій здійснили перше успішне запліднення, ще досі функціонує.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися