Вірменія капітулювала перед Азербайджаном – російські війська йдуть в Нагірний Карабах
Світ

Вірменія капітулювала перед Азербайджаном – російські війська йдуть в Нагірний Карабах

10 листопада 2020, 04:16
0
0
Сподобалось?
0

Гаряча фаза війни між Азербайджаном та Вірменією завершена. Сторони підписали угоду про припинення вогню за посередництвом Росії. Її положення принизливі для вірменів.

«Я прийняв дуже і дуже важке рішення для себе і для всіх нас. Я підписав заяву з президентами Росії і Азербайджану про припинення карабаської війни о 01:00. Текст вже опублікованої заяви невимовно болючий для мене особисто і для нашого народу.

Я прийняв це рішення у результаті глибокого аналізу військової ситуації і оцінки людей, які найкраще її знають. Також заснованої на переконанні, що це найкраще можливе рішення ситуації, що склалася. Про все це докладно розповім в найближчі дні», - написав у «Фейсбуці» прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Так, відповідно до угоди, вже до 15 листопада цього року Вірменія повертає Азербайджанській Республіці захоплені три десятиліття тому Кельбаджарський район, до 20 листопада Агдамський район і території, утримувані Газахському районі, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 кілометрів) для зв’язку з Нагірним Карабахом.

Також сторони залучать для врегулювання конфлікту миротворчі контингенти Росії та Туреччини. РФ загалом направить к зону конфлікту близько двох тисяч військових.

Цікаво, що перша ж партія миротворців Путіна, ще до оголошення мирного плану, під час пересування у бік кордонів Азербайджану зазнала втрат. Азербайджанські військові випадково збили російський ударний вертоліт Мі-24, який прикривав колону бронетехніки. Гвинтокрил прийняли за вірменський. Азербайджан одразу ж визнав провину й запропонував виплатити компенсацію за трагедію.

У Вірменії таку мирну угоду населення сприйняло агресивно. Кілька тисяч протестантів взялися громити державні установи, захопили будівлю уряду та парламент, побили спікера. Люди шукають Пашиняна, щоб вчинити над ними самосуд.

До речі, не до кінця зрозуміло, чому на мирну угоду із залученням російських миротворців погодився президент Азербайджану Ільхам Алієв. Його військові практично розгромили вірменські збройні сили й мали можливість звільнити не лише свої землі, а й взяти під повний контроль спірні території.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися