Ян РОКОТОВ (ліворуч) і Влад ФАЙНБЕРГ (праворуч) у суді
Світ

У СРСР розстрілювали за джинси і долари

28 червня 2021, 15:20
0
0
Сподобалось?
0

У Радянському Союзі запровадили смертну кару за спекуляцію

Була «свинцева відлига 1961-го». Саме тоді в СРСР запровадили смертну кару за спекуляцію та валютні операції. І за особистою вказівкою Микити Хрущова показово засудили до розстрілу трьох  московських «фарцовщиків» і валютників.

А почалося все з візиту Хрущова у Західний Берлін, коли хтось із німців у відповідь на зауваження радянського лідера про те, що це місто перетворилося в «брудне болото спекуляції і чорної біржі», сказав: «Такої чорної біржі, як ваша московська, не знайти у всьому світі…» І це так розізлило Микиту Сергійовича, що він по приїзді в Москву негайно натиснув на КДБ, щоб покарати контрабандистів і спекулянтів «справедливим» пролетарським судом. Хоч королі столичного чорного ринку непогано жили під «дахом» радянських спецслужб. Але цього разу КДБ замело всіх, хто кришував скупку доларів та імпортних лахів. Трьох  лідерів цього угруповання засудили до 8 років позбавлення волі.

Але незабаром голову Московського міського суду, за рішенням міськкому партії, було знято з роботи за надто м’який вирок «банді валютників». Виконуючи вказівку партії, суд переглянув цю справу і виніс новий вирок – 15 років. Хоч Хрущову натякали, що це вже порушення, бо збільшення терміну за спекуляцію до 15 років у радянському законодавстві відбулося після того, як московських валютників засудили. Та розлюченому Генсеку СРСР і великому «демократу» Хрущову це було до лампади. Йому і цього видалося замало.

На Пленумі ЦК КПРС він вимагав «решительно покончить с чуждыми советскому обществу тенденциями» і застосувати надзвичайні заходи. Бо цього, мовляв, вимагали у своїх листах ленінградські робітники та інші трудові колективи, а не послухати свій народ не міг. І вже 1 липня  1961 року Голова Президії Верховної ради СРСР Леонід Брежнєв підписав указ «Про посилення кримінальної відповідальності за порушення правил валютних операцій», який дозволяв застосування смертної кари.

У справі московських валютників Яна Рокотова, Владислава Файнберга і Дмитра Яковлєва почався новий судовий розгляд. Прокурор і судді скромно промовчали, що підсудний Рокотов у юності  був безневинно репресований, просидів у тюрмі сім років і був реабілітований. Навіть коли він сам розповів про це, суд не взяв його свідчення до уваги. Cпочатку хлопці на засіданнях легковажно жартували, сміялися й не вірили, що їх можуть розстріляти. Хоч звинувачення їм висунули серйозне – спекуляція валютою в особливо великих розмірах. Рокотов нібито скупив і продав валюти та золотих монет на 12 мільйонів рублів, а його напарник Файнберг – на 1 мільйон (у старих грошах). Один з підсудних навіть відмовився від адвоката. Та вирок для усіх трьох прозвучав найстрашніший.

Розповідають, що коли лист про помилування до Хрущова залишився без відповіді, до Рокотова в камеру прийшов великий міліцейський чин і почав вибачатися. Ян попросив наостанок покатати його по Москві. І той виконав останнє прохання засудженого…
Цей вирок викликав протести навіть у слідчих, бо був цинічним порушенням принципів права. Підтасовувати статті кримінального кодексу під конкретних людей і на чиєсь замовлення – таке було можливе лише в Радянському Союзі. До речі, 88 стаття у хрущовській інтерпретації була відмінена в Росії лише 1 липня 1994-го. 

А через 50 років після цього розстрілу у США в пам’ять про  безневинних жертв хрущовської «демократії» з’явився джинсовий бренд «Рокотов і Файнберг» з логотипом вісімки і двох куль, що летять.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися