Патріарх РПЦ Кіріл: історія без ряси
Світ

Патріарх РПЦ Кіріл: історія без ряси

22 травня 2022, 16:19
0
-1
Сподобалось?
-1

Ще до обрання патріархом Російської православної церкви кіріл озвучив тезу про те, що «Україна, росія, білорусь – велика Русь». Її активно вносив у вуха путіна, коли став патріархом. З проповідями «руского міра» вперше приїхав в Україну, зокрема, в Луцьк, ще у 2009 році. Далі насаджувати «рускій мір» до нас прийшли рашистські танки і прилетіли ракети. Кіріл же став виправдовувати і підтримувати війну, благословляти росіян на вбивство українців. Разом з тим усе життя патріарха супроводжують скандали, пов’язані з бізнесом та предметами розкоші.

Зробив кар’єру за допомогою КДБ

Глава РПЦ кіріл (у миру Володимир Гундяєв) народився у 1946 році в Ленінграді. Його дід, священник Василь Гундяєв, 30 літ провів у соловецькому засланні. Не оминув Колими і батько Михайло. Саме там він познайомився з Раїсою Кучиною. Дівчина була людиною віруючою, викладала у школі німецьку мову. Пара одружилася. Михайло Гундяєв у Другу світову воював. Після повернення у подружжя народився другий син Володимир (майбутній патріарх). У нього є ще старший брат Микола і молодша сестра Олена. У 1947 році Михайло Гундяєв вирішив присвятити життя служінню церкві. Кар’єру завершив у чині настоятеля Микільського храму при Великоохтинському цвинтарі Ленінграда. Похований разом з дружиною там же. Усі діти священника Гундяєва присвятили себе церкві. Старший син Микола став протоієреєм, ректором Петербурзької духовної академії санкт-петербурга, а також настоятелем собору. Донька Олена зайняла посаду директриси православної гімназії, проректора з культури та завідувачки регентського відділення тієї ж духовної академії.

Володимир Гундяєв шлях у велику віру розпочав у 18 років. І за дуже короткий час зробив приголомшливу кар’єру. Уже в 20 з хвостиком кіріл представляв РПЦ на Всесвітній раді церков у Женеві. У 27 років став ректором Ленінградської духовної академії, не маючи наукових робіт. Це порушило, за твердженнями релігієзнавців, будь-які церковні канони. Згідно з ними, дияконом може стати людина, не молодша 25 років, священником – після тридцяти, єпископом – з 35 років. Своїм успіхом кіріл завдячував протекції митрополита Никодима (Ротова), який був агентом КДБ. Отже, з перших кроків на духовній ниві нинішній російський патріарх перебував під контролем спецслужб. Цим він просто розтоптав пам’ять про свого діда, життя якого занапастили чекісти. У КДБ кіріл значився як агент «Михайлов». Щоправда, документального підтвердження цьому поки немає – архіви засекречені. Але є багато свідчень церковних служителів про те, що у радянські часи чи не всі високопоставлені ієрархи співпрацювали з КДБ. Та якщо тоді це виправдовували антирелігійними гоніннями, то сьогодні роботу на ФСБ пояснити нічим. Служителі російської церкви роблять це добровільно, допомагаючи росії через релігію поширювати політичний вплив за кордоном, зокрема, в Україні. До речі, на думку багатьох релігієзнавців, у 2009 році кіріл став патріархом завдяки підтримці російських олігархів і особисто путіна.

Котрабандист «кіріл табачний»

У 90-х роках нинішній російський патріарх був більш відомий як «кіріл табачний» і «патріарх Курил». Він тоді очолював відділ зовнішніх церковних зв’язків РПЦ і організував ввезення до росії цигарок та алкоголю під виглядом гуманітарки. І все – без сплати акцизного збору. Про цю справу зовнішньоцерковного департаменту на чолі з кірілом писала низка російських ЗМІ. За їхніми підрахунками, святі отці, отруюючи народ тютюном і алкоголем, заробили вісім мільярдів доларів! У той же час жоден з-понад 140 єпархiальних архієреїв не пiдтвердив, що зовнішньополітичний департамент скеровував якiсь кошти на вiдновлення зруйнованих храмiв i монастирiв! Зате, подейкували, митрополит кіріл у тi часи отримав у користування два лiтаки. Один, невеликий, для польотiв у Смоленськ i Калiнiнград, а другий – за кордон.

Заняття бiзнесом здобуло й iдеологiчне обґрунтування. Кіріл в одному з iнтерв’ю тих часiв зiзнався: «А як, власне, виживати церкві в росiї часiв реформ? У своїй господарськiй дiяльностi церква повинна стати повноправним суб’єктом ринкової економiки». А яка «економіка» була у 90-х, ми всі добре знаємо. До речі, після скандалу 18 липня 1996 року влада скасувала пiльги для РПЦ. Однак уже 12 вересня 1996-го уряд повернув їх бiзнесменам вiд церкви. Не без допомоги агентів КДБ. Наприклад, одним з радникiв кіріла тоді був так званий професор богослов’я Валерiй Лебедєв – у минулому генерал-майор, заступник голови КДБ Володимира Крючкова, звiльнений з органiв 1991 року. А двоюрідна сестра Володимира Гундяєва Лiдiя Леонова стала тоді засновницею i власницею близько 300 тютюнових структур!

У 90-х також з’являлися публікації про участь кіріла у тіньових діамантовому, рибному, автомобільному, нафтовому та ювелірному бізнесах. Оцінити його статки вкрай важко. За неофіційними даними, на рахунках у банках Австрії, Італії, Швейцарії зберігається від 4 до 8 мільярдів доларів.

У розкішних резиденціях біженців не селять

За понад 11 років патріаршого служіння предстоятель РПЦ не раз опинявся у центрі не лише церковних та політичних скандалів, а й пов’язаних з предметами розкоші.

Достовірно відомо, що кіріл під своїм мирським ім’ям Володимир Михайлович Гундяєв володіє пентхаусами у московському «Будинку на Набережній». Цей факт набув широкого розголосу у 2012–2013 роках, коли в інтересах патріарха уже згадувана сестра Лідія Леонова почала судовий процес, вимагаючи виселити із сусідньої квартири колишнього міністра охорони здоров’я рф Юрія Шевченка. Він нібито завдав шкоди бібліотеці патріарха, покривши книги невидимим шаром «нанопилюки». Суд став на бік заявниці і забрав (а по суті, віджав) квартиру Шевченка в рахунок компенсації збитку. Це істотно розширило володіння патріарха у цьому будинку. Потім святійший виправдовувався, що помешкання йому подарував тодішній мер москви Юрій Лужков. Не відмовлятися ж!

Окрема і майже невичерпна тема – палаци і резиденції патріарха. Кіріл прагне і у цій справі не відставати від перших осіб держави. Його постійною житловою резиденцією вважався новозбудований палац у Передєлкіно, заради якого знесли кілька будинків місцевих жителів. З вікон електричок київського напрямку він виглядає як великий російський терем – на зразок Теремного палацу у кремлі. Проте кірілу не подобається там жити: турбує залізниця по сусідству. Резиденція патріарха на Чорному морі під Геленджиком у Краснодарському краї, будівництво якої оцінювалося у мільярд доларів, формально належить РПЦ. Для її спорудження знищили реліктовий ліс, а місцевим перекрили доступ до моря. Та що там прості люди: вільного доступу туди не мають навіть архієреї. У приватній власності кіріла також перебувають шале під Цюрихом у Швейцарії, подароване йому ще у 1970-х роках під час служби у Всесвітній раді церков. Туди патріарх їздить кататися на лижах. Загалом у його повному розпорядженні перебувають понад 20 резиденцій, які формально належать різним централізованим і місцевим релігійним організаціям РПЦ. Щось не чути, що туди селять українських біженців.

У «човнику» раніше плавав путін

Влітку 2009-го під час офіційного візиту патріарха кіріла в Україну фотокореспонденти помітили на його зап’ясті швейцарський годинник Breguet приблизною вартістю 30 тисяч доларів. Але на знімках не було видно обличчя предстоятеля. Це дозволило йому стверджувати, що фото – підробка (потім справжність світлини довели). В інтерв’ю пропагандисту володимиру соловйову святійший сказав, що годинник йому подарував тодішній президент дмитро медведєв. І про його вартість він не здогадується. 

Влітку 2011 року патріарха кіріла зняли на розкішній яхті «Паллада», вартість якої – від чотирьох до семи мільйонів доларів. Річний сервіс подібних суден коштує в середньому 10–20% від вартості. На борту «човника» влаштовані вітальня з домашнім кінотеатром та барною стійкою, їдальня з обіднім столом та кілька спалень. Тут патріарху не вдалося викрутитися, бо його обличчя було чітко видно. В РПЦ заявили, що плавзасіб перебуває на балансі московської патріархії. Раніше належав управлінню справами президента росії і на ній плавав путін.

А про автопарк кіріла писати не вистачить газетних сторінок. У ньому багато люксових броньованих автівок. І є навіть бронепоїзд. Як бачимо, Володимир Гундяєв, склавши чернечі обітниці, можливо, з благословення КДБ, насправді далекий від скромного життя у побуті. Ну а про духовне, святість, прощення… Його проповіді не про це. Все більше про політику.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися