Вʼязниця «Купол» в Нідерландах
Світ

Українських біженців у Нідерландах поселили в тюрму

26 червня 2022, 16:31
0
1
Сподобалось?
1

У Нідерландах злочинність настільки знизилася, що довелося закривати тюрми. Тепер у ці вільні приміщення заселяють наших біженців. А допомагати українцям для нідерландців – то свята справа, бо звільненням від нацистів вони завдячують саме уродженцю Львова.

У вʼязниці нема злочинців

У містечку Бреда єдиною вільною будівлею виявилася історична памʼятка – вʼязниця «Купол». Звели її ще у середині ХІХ століття. Тюрма має форму купола. На відео, яке зняли українські журналісти, видно, як заходиш у двері – і опиняєшся у гігантському приміщенні, де на чотирьох поверхах по колу двері, двері, двері… Це, виявляється, одиночні камери. А з величезного купола через вікна ллється сонячне світло. За задумом архітектора Йохана Мітцелара, злочинці мали дивитися на небо і задумуватися над своїми вчинками. У 2013 році, коли звідси забрали увʼязнених, тюрму виставили на продаж. В останні роки за 50–80 євро туристи можуть на три години поринути у тюремне життя.

Ми задаємося питанням: де у Нідерландах поділися злочинці?! А їх просто майже немає. Бо у тюрмах увʼязнених не карають, а перевиховують. У затишних аудиторіях їм читають лекції з управління гнівом, фінансової грамотності, боротьби зі згубними звичками. До послуг вʼязнів – бібліотеки, тренажери, більярд та інші розваги. І усе це допомагає злочинцям стати на шлях виправлення. Тим, хто відбув свій термін, знаходять житло і роботу. І хоча нідерландські вʼязниці, як санаторії, бажаючих потрапити туди стає все менше. Кілька років тому Нідерланди почали здавати місця в тюрмах в оренду сусіднім країнам – Бельгії та Норвегії. Тепер повністю звільнені приміщення використали для притулку українських біженців.

Під скляною підлогою – тренажерна зала

– Ми ніколи не забудемо польського генерала Мачека, який зі своєю дивізією звільняв Нідерланди від нацистів, – розповідають тут. – А народився він неподалік Львова. І своєю свободою ми завдячуємо йому. Тож допомога людям з України є для нас моральним обовʼязком.

Тож коли у Нідерланди ринув потік українських біженців, у вʼязниці міста Бреда обладнали притулок. Місцеві мешканці фарбували стіни, збирали меблі, їхні діти своїми малюнками прикрашали колишні камери. Це слово навіть не підходить до цих затишних кімнат, де є нові двоярусні ліжка, туалет, умивальник, на вікнах висять нові штори. Зараз тут проживає 360 мешканців, вільних кімнат майже не лишилося. Під скляною підлогою у величезному холі обладнали ігрову кімнату і тренажерну залу. Неймовірно, але ця вʼязниця більш схожа на комфортний європейський готель, і якби людина не знала, що це колишня тюрма, то б ніколи про це не здогадалася. Про це нагадує лише колючий дріт і решітки на вікнах.

Юлія ШЕВЧУК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися