Чого боялися диктатори
Світ

Чого боялися диктатори

14 серпня 2022, 18:10
0
1
Сподобалось?
1

Їхні імена вписані в історію багатьох країн і не завжди позитивно. Вони наводили жах на цілі покоління. Але у кожного були свої страхи і фобії. Іноді просто смішні.

Наполеон і білі коні

Численні полотна, де Бонапарт зображений верхи на білому коні, просто фантазія художника. Коротун-артилерист ненавидів і боявся цих тварин, яких ніколи не було у його стайнях. Він їздив на скакунах коричневої масті. Але вони не так ефектно виглядають. Окім того, Наполеон остерігався кішок, а також боявся говорити на публіці. А ще він ніколи не призначав важливих справ на п’ятницю, 13-го. Він дуже боявся цього дня.

Боявся літака, а вмер на потязі

Про життя та звички диктаторів Північної Кореї відомо не дуже багато – надто закрита у них країна. Правда, ходять легенди про боязнь Кімів літати. Перший вождь КНДР Кім Ір Сен, який і ввів моду на бронепоїзди, залізницею добирався до СРСР, Китаю та Монголії. Його син, Кім Чен Ір, який правив з 1994 року, зібрав цілий залізничний парк. Зазвичай з ним їздили одразу три потяги. Спочатку йшов ешелон розвідки, за ним основний із 17 вагонів – у ньому був Кім, і останній – із супроводом з охороною та припасами. За офіційною версією північнокорейської влади, Кім Чен Ір помер у своєму ж бронепоїзді у 2011 році.

Літаків уникали багато соціалістичних вождів. Йосип Сталін літав лише двічі за все життя – 1943 року на Тегеранську конференцію

і назад. Причому відстань подолав невелику – з Баку, тобто частину шляху все-таки проїхав наземним транспортом. Лідер Югославії маршал Йосип Броз Тіто теж уникав неба, віддаючи перевагу воді та своїй яхті «Галеб».

Гітлер був проти стоматологів

У 2009 році вийшла книга Меневзи Депрем-Хеннен «Дантист диявола», яка заснована на записках зубного лікаря Гітлера Йоганнеса Блашке.

Стоматолог писав, що диктатор мав багато проблем з ротовою порожниною: гнили зуби, кровоточили ясна, постійно зʼявлялися ранки та нагноєння. Тож у кріслі у Блашке фюрер опинявся часто. А він цього дуже боявся. Дантист писав, що у Гітлера був низький больовий поріг, а хороших знеболювальних тоді ще не мали. Тому прості процедури, як-от лікування карієсу, доводилося розтягувати на кілька сеансів. Один зуб Блашке лікував у вісім заходів, бо довго просидіти у стоматологічному кріслі Адольф не міг – починав панікувати. А ще він дуже боявся інфекційних хвороб. Із собою в дорогу завжди брав мильницю, йод і чисті хустинки. Крім того, кілька разів на день приймав душ і уникав людей з нежиттем.

Петро I – противник великих приміщень

Психічне здоровʼя першого російського імператора – предмет численних досліджень і спекуляцій. Кажуть, що Петро панічно боявся вошей, тарганів та інших комах. І навіть наказ голити бороди пояснюють не бажанням імператора навʼязати європейську моду, а неврозом через власні недоліки, адже у нього борода росла погано. Але це припущення, доказів таких фобій у Петра І, крім байок та історичних анекдотів, немає. Проте одна навʼязлива боязнь у нього, мабуть, таки була. Імператор почувався вкрай незатишно у великих просторих приміщеннях.

Будиночок і літній палац у Петербурзі спроєктовані так, що простір візуально звужувався через низькі стелі і маленькі кімнати. Люди вважали, що це прояв скромності самодержця. Але насправді то була його хвороба.

Путін і короновірус

Неймовірний страх президента Росії Володимира Путіна перед коронавірусом просто неможливо не помітити. Захист від зараження у нього перетворився на справжню манію. Від березня 2020 року, коли почалася пандемія, він проводить багато часу на самоізоляції у резиденції у Ново-Огарьово під Москвою. Усе його найближче оточення, охоронці та помічники живуть разом з ним позмінно, їм заборонено контактувати з навколишнім світом. Більшість зустрічей з 2020 року Путін проводить дистанційно, а якщо йому треба зустрітися з кимось особисто, то ця людина обовʼязково перебуває на карантині у санаторії під контролем медичного загону Федеральної служби охорони. Усі посадовці, які контактують з диктатором, регулярно здають аналіз калу. На особистих зустрічах Путін завжди сидить далеко від гостя. Для цього куплено декілька довжелезних столів. І не важливо, з ким зустріч – з президентом Франції, канцлером Німеччини чи власними міністрами. Які у сучасного правителя росії є ще страхи, можна тільки здогадуватись. Комплексів ж у нього чимало. Про всі довідаємося тільки після його смерті.  

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися