Московити писали уйгурськими літерами, як і Золота орда
Світ

Московити писали уйгурськими літерами, як і Золота орда

21 серпня 2022, 18:15
1
2
Сподобалось?
2

Уйгурська мова давня, нею досі спілкуються на Cході – у Китаї, Казахстані, Середній Азії. У московії теж писали цими літерами аж до XV століття. Тільки росія приховує цей факт, бо дуже вже хоче бути Європою. І це тоді, коли у Київській Русі вже користувалися кирилицею і  500 років було християнство! Лише з другої половини XV століття у московії стали переходити на кирилицю – саме Петро I, «прорубуючи вікно у Європу», став формувати російську мову.

Підтверджень того, що московити писали уйгурським алфавітом, яким послуговувалися у Золотій Орді, є чимало. Ці факти дослідив ще радянський професор Сигизмунд Валк. Зберігся документ кінця XV століття, підписаний дяком уйгурськими літерами. В оригіналі грамоти Василя Темного від 1435 року також є написи цим шрифтом. На грамоті Микити Козлова теж стояла печатка дяка з підписом уйгурськими літерами.

Тож насправді російська мова є суржиком кількох мов та діалектів – староболгарської (церковної) і тюркської, прислівників фінно-угорських народів, українських, грецьких, польських, німецьких, латинських слів. І має напівфінську граматику.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Генек
    Генек

    Пані Юліє, згадування про праці п. Сигизмунда Валка ставить під сумнів правдоподібність висунутої Вами тези. Зі статті у Вікіпедії можна зробити, що давньоуйгурська мова і писемність не входили у сферу кваліфікацій цього російського історика. Він займався архівною справою та історіографією, його праці стосуються історії революційного руху в Російській імперії. А зовсім не пам'яток історії та культури народів Східної Азії. Тож щоб зробити свої твердження гідними віри, подайте, будь ласка, посилання на їхнє джерело. Наперед дякую.

    23 серпня 2022, 15:14
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися