Якутський шаман Олександр ГАБИШЕВ
Світ

Шаман, який ішов виганяти путіна, передбачив війну

3 вересня 2022, 16:14
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно у росії суд знову продовжив каральне психіатричне лікування якутського шамана Олександра Габишева. Адже кремлівська влада не хоче випускати його на волю, хоча він цілком здоровий. Шамана схопили три роки тому, коли він йшов на москву, щоб провести обряд вигнання путіна. Чому ж диктатор так боїться цього чоловіка?

Після смерті дружини жив у лісі

53-річний Олександр Габишев – корінний житель Якутська. Закінчив історичний факультет, але працював зварником і двірником. Коли дружина померла від хвороби, три роки тужив за нею і з горя вирішив жити самітником у лісі. У пам’ять про кохану збудував капличку. В дитинстві його хрестили, але він сповідує традиційні якутські вірування. Габишев – спадковий шаман.

– Народ загнаний у штучну депресію. Природну вилікує знахар, а цю – тільки чаклун. Але білий – такий, як я, зможе розвіяти цей блуд, – казав Габишев. – Політик тут безсилий, лише чаклунство на чаклунство.

Обряд вигнання на красній площі з вогнищем і молитвами

Цей чоловік став відомим 2019 року, коли оголосив себе шаманом-воїном. Він проповідував мирну зміну влади, щоб встановити в країні народовладдя. Габишев називав путіна демоном, якого не любить природа. Бо там, де він з’являється, відбуваються катаклізми – таким чином природа очищається від його впливу. Впоратися з цим демоном під силу лише шаману. Тож Габишев каже, що отримав завдання від Бога провести у москві обряд вигнання. А для цього має запалити вогнище на красній площі просто перед стінами кремля. За якутськими традиціями, нагодує багаття кумисом (напій з молока кобили) і кінським волосом, буде бити у шкіряний бубен і звершувати молитву. Після цього обряду путін мав би прийти до тями і подати у відставку.

Інші шамани закликали вертатися додому

Ранньої весни три роки тому Габишев вирушив у дорогу. Він йшов узбіччям шосе, тягнув за собою візок з необхідним та юртою. Сподівався, що з ним до кремля дійде вже ціла армія. До нього долучилися зо три десятки однодумців, машини зупинялися, люди з ним розмовляли, фотографувалися. Вони давали Габишеву гроші, щоб ночував у готелях. Навіть подарували «Жигулі», які потім поліція забрала, згодом пожертвували на «Газель». Відео з Габишевим набрало мільйон переглядів! Дорогою він вилікував незнайому жінку від хронічного головного болю.

А ще до Габишева вийшли інші шамани, які агресивно закликали відмовитися від вигнання путіна, бо це нібито може закінчитися кровопролиттям. Чи не путінські то були шамани, які обрядами тримають його владу? Проте люди заступилися за свого воїна.

Збирав у містах майдани

Габишев з однодумцями у великих містах збирав натовпи людей, які піднімали питання фальсифікації виборів. Шаман-воїн виступив на мітингах у Читі, у столиці Бурятії Улан-Уде. Там почалися бійки з поліцією та «омоном», через що влада навіть глушила зв’язок у центрі міста і вимикала уночі освітлення, але сотні людей залишалися. І кремль… злякався. Якийсь шаман збирає майдани проти путіна! Хоча Габишев запевнив: «Жодна волосина не впаде, жодна крапля крові у путіна не проллється», – проте на кордоні з Іркутською областю його затримали. Згодом таки відпустили. Та коли він знову оголосив про новий похід, шамана кинули у психушку. Правозахисний центр «Меморіал» включив Габишева у списки політв’язнів.

– Коли його стали закривати, він впевнено сказав, що буде війна, яка триватиме не менше шести місяців, радив запастися продуктами, – розповідає журналістам його зведена сестра Вікторія Захарова. – Саша завжди проти війни, каже: «Будьте добрішими один до одного».

Очевидно, кремль боїться випускати на волю шамана саме тепер, коли у невдалій «спецоперації» в Україні загинуло вже 45 тисяч російських солдатів, серед яких багато бурятів. Бо навіть через три роки після походу на москву Габишев досі відомий. А він може об’єднати свідомих росіян і підняти майдани проти путіна.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися