Американка продає обручку з 400-літнім смарагдом щоб допомогти Україні
Світ

Американка продає обручку з 400-літнім смарагдом щоб допомогти Україні

11 грудня 2022, 12:25
0
1
Сподобалось?
1

Таку дорогоцінну річ виставила на аукціон «Сотбіс» американська письменниця, телеведуча та спадкоємиця всесвітньовідомої мережі готелів «Шератон» Мітці Пердью після того, як влітку цього року вона побувала в Україні і на власні очі побачила усі жахи російської агресії.

Частину скарбів віддав інституту

Незвичайна історія цього смарагда. У 1622 році біля берегів острова і одночасно міста Кі Вест (штат Флорида) затонув корабель зі скарбами. У ХХ столітті багато років його пошукам присвятив такий собі Мел Фішер – відомий мисливець за скарбами. Десятиліттями чоловік разом зі своєю родиною шукав затонулі кораблі, які нібито перевозили коштовності. Пірнаючи з аквалангом на велику глибину, загинули його син та невістка. Але навіть така трагедія не спинила Фішера, і він продовжував свої пошуки. Усі роки у цій справі Мела фінансово підтримував відомий американський бізнесмен Френк Пердью.

І ось у 1985 році Фішер таки знайшов те, що шукав десятиліттями. Із  затонулого корабля підняли 35 кілограмів колумбійських смарагдів, 180 тисяч срібних монет, 24 тонни болівійського срібла, 125 злитків золота. Як тільки це стало відомо широкому загалу, штат Флорида негайно поклав свою руку на ці скарби. Але Френк Пердью не погодився з таким рішенням: шукаючи справедливості, дійшов аж до Конституційного суду США, і рішення штату скасували. Так що усі ці кілограми смарагдів, тонни срібла, злитки золота стали його і Мела Фішера.

Правда, пізніше свою частину добра Френк подарував Смітсонівському інституту. І лише один, найкрасивіший і найбільший смарагд, залишив для себе. Згодом ювеліри виготовили з нього перстень. Саме з ним Пердью просив руки та серця у своєї майбутньої дружини Мітці. Дівчина була надзвичайно схвильована, отримавши такий дарунок, адже й без нього кохала Френка і мріяла вийти за нього заміж. У пари був щасливий шлюб.

Американка в Україні ховалась у наших бомбосховищах

Та у 2005 році чоловік помер. Жінка на той час уже була відомою письменницею. Після смерті коханого чоловіка Мітці дбайливо зберігала обручку зі знаменитим смарагдом. Коли ж дізналася про війну в Україні, написала статтю в американській пресі на підтримку нашого народу, який веде боротьбу проти російських окупантів. Жінка почала виступати на телебаченні, щоб таким чином донести світові правду  про страшні злочини, які скоюють росіяни на захоплених територіях.

Цього літа Мітці Пердью вперше побувала в Україні, зокрема, у зруйнованих Бучі, Ірпені, Бородянці, Макарові. Якось навіть під час чергової повітряної тривоги ховалась у нашому бомбосховищі. Жінка до глибини душі була вражена руйнівними наслідками вторгнення російських військ, їхньою жорстокістю.

Після повернення у США Мітці вирішила свій дорогоцінний скарб – обручку зі смарагдом, яку колись подарував покійний чоловік, виставити на аукціон, а отримані від продажу кошти передати Україні.

– У мене безмежна повага до українців, їхньої сили, героїзму та хоробрості, – захоплюється нашим народом Мітці. – Звісно, я могла б просто виписати чек на певну суму і передати Україні. Але хочу привернути якнайбільше уваги до цієї війни. Щоб подібне почали робити й інші. Впевнена на сто відсотків, що мій чоловік підтримав би моє починання.

У «Сотбіс» сказали, що це перший екземпляр на аукціоні, весь прибуток від продажу якого піде в Україну.

Анастасія П’ЯТАЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися