Китайці урочиcто везуть вбитих пташок
Світ

Китай купляв в СРСР горобців

11 грудня 2022, 13:22
0
0
Сподобалось?
0

Китайський державний діяч Мао Цзедун 18 березня 1958 року закликав свій народ винищувати шкідників – щурів, комарів, мух і горобців, які нібито завдавали колосальних збитків сільському господарству.

Фотографувалися біля купи мертвих пташок

Селяни скаржилися, що горобці з’їдають стільки зерна, що ним можна було нагодувати 35 мільйонів людей. У той час в Китаї було 600 мільйонів мешканців. Тож за знищення горобців, «освяченого» самим лідером Мао Цзедуном, із завзяттям взялися селяни, працівники підприємств і навіть школярі та студенти, яких забирали із занять. Спочатку пташок намагалися труїти і ловити, але це не давало результатів. Тоді швидко вигадали інший спосіб. Оскільки горобець не може втриматися у повітрі більше п’ятнадцяти хвилин, то люди лякали птахів – стоячи на дахах будинків, кричали, стріляли з рогаток, лупили в тазики, розмахували палицями і ганчірками. І знесилені горобці просто падали на землю. Щасливі китайці зносили їх на велетенські купи, що сягали кількох метрів у висоту, і фотографувалися біля них. Ці знімки постійно публікували у газетах зі звеличенням партії та трудового люду, який демонструє чергові рекорди у боротьбі з «ворогом господарства». Тільки за три березневі дні у Пекіні та Шанхаї було знищено майже мільйон горобців! А до листопада того ж 1958 року – майже два мільярди! Китайці несли цих пташок на спеціальні склади, за що як винагороду отримували пакет рису. Народ радів – по радіо і телебаченню повідомляли про те, що з головними ворогами сільського господарства країни покінчено.

Від голоду померли 20 мільйонів китайців

Наступного року і справді Китай зібрав рекордний у ті часи врожай зернових. У правильності вжитих заходів щодо винищення горобців уже ніхто не сумнівався. Правда, люди стали помічати, що на полях розплодилося багато гусені, сарани (а їх раніше поїдали горобці), але це нікого не насторожило. Уряд пішов тим же шляхом, оголосивши нову кампанію по боротьбі зі шкідниками. Але ентузіазму залучених селян і школярів не вистачило, адже здолати мільярди комах виявилося складніше, ніж птахів. Тож гусінь і сарана у 1960-му з’їли майже весь врожай.

Результати цієї екологічної катастрофи були страшними. Від голоду померло 20 мільйонів китайців! Вже у березні 1960 року Мао Цзедун написав: «Не потрібно знищувати горобців. Треба знищувати щурів, клопів, мух і комарів». А горобців уряд Китаю закупив у СРСР та Канади. Численні ешелони з цими птахами прямували у Китай, де вони швидко розмножилися, але на відновлення потрібної популяції знадобилися роки. Згодом у Піднебесній була впроваджена програма з охорони горобців.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися