Знайшли могилу Святого Миколая
Світ

Знайшли могилу Святого Миколая

18 грудня 2022, 14:47
0
0
Сподобалось?
0

І діти, і дорослі всього світу знають, що подарунки на Різдво дарує Святий Миколай. А цієї осені сталася по-справжньому сенсаційна подія – археологи виявили гробницю святого. Її шукали понад 1600 років.

Гробницю виявили у стародавній церкві в містечку Демре поблизу Анталії на півдні Туреччини. Її колись затопило Середземне море.

Храм був побудований на фундаменті стародавньої базиліки, щоб захистити гробницю святого, проте лише нещодавно археологи виявили мозаїку та кам’яну підлогу з попереднього святилища під тим, що стоїть сьогодні. Це і привело їх до могили Святого Миколая.

Дослідники роками працювали на місці, знімаючи підлогу церкви. У результаті було виявлено долівку оригінального храму, побудованого після смерті Миколая у 343 році нашої ери у церкві Демре. Там його останки пролежали до ХІ століття, коли християнські святині завоювали турки. У 1087 році італійські купці викрали мощі Миколая і контрабандою вивезли у місто Барі. Місцевий люд зустрічав їх як героїв. А уже наступного року для святого стали будувати базиліку. Вона складається з так званого верхнього і нижнього храмів. У верхньому – неймовірної краси дерев’яна позолочена стеля, на якій зображено сцени з життя Чудотворця, а також його скульптура з чистого срібла, трон єпископа ХІ століття.

Окремі сходи ведуть у нижній храм – у крипту собору з могилою Святого Миколая. Саркофаг з мощами відгороджений решіткою. Під престолом вівтаря є лунка у гробниці, через яку щороку 9 травня беруть миро, адже мощі мироточать. До нього додають свячену воду. Усі, хто просить заступництва у Святого Миколая, можуть придбати малесеньку пляшечку з цією цілющою рідиною. Сюди звідусіль приїжджають жінки, які роками не можуть завагітніти, люди з хронічними хворобами. Кажуть, допомагає. Поспішаючи, купці забрали не всі кістки. У базиліці міста Барі зберігається близько 65 відсотків мощів, ще 20% через 9 років викрали венеціанці. Провівши аналіз, вчені довели, що останки, які покояться в Барі і Венеції, належать одній і тій самій людині. Решта часточок «розійшлися» по різних храмах.

Однак тепер турецькі археологи припускають, що кістки, які потрапили до Італії, належали анонімному священнику, який був похований у церкві. А мощі справжнього Миколая Чудотворця виявили тільки нещодавно. 

Святий жив між 270 та 343 роками і відомий тим, що успадкував гроші, які роздавав бідним. Особливо відома одна історія про те, як він пожертвував мішки із золотом трьом дівчатам, аби вони не займалися проституцією. Миколай підкрався до їхніх вікон посеред ночі і кинув золото в спальні дівчат як посаг, щоб врятувати їх від ганьби. Також відомо, що цей святий був ранньохристиянським єпископом за часів Римської імперії. Чоловік залишився в історії як побожний християнин, який дотримувався вчення Ісуса про продаж усього мирського майна та допомогу бідним. Про нього мало що відомо, проте легенда про дарування подарунків святим стала джерелом натхнення для Санта-Клауса.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися